A nyolc francia olajfinomítóból hatban szombaton is folytatódott a teljes vagy részleges sztrájk, a töltőállomások ellátása azonban fokozatosan javul, amióta a rendőrség feloldotta az üzemanyagraktárak blokádját. A helyi prefektúrák összesítése szerint szombaton még a benzinkutak 15 százalékában voltak ellátási zavarok, miközben szerdán 30 százalékos volt ez az arány.

Manuel Valls miniszterelnök (képünkön) szombat délelőtt hivatalában fogadta az olajfinomítók és -tározók, valamint a teherszállítók képviselőit. Alain Vidalies közlekedési államtitkár a találkozó után elmondta: A helyzet javul, de még nem beszélhetünk a válság végéről.

A köztársasági szabályok három elvének tiszteletben tartásával folytatjuk az erőfeszítéseket, mégpedig a sztrájkjog, a tiltakozási jog és a közlekedési jog tiszteletben tartásával - hangsúlyozta az államtitkár.

Manuel Valls a Le Parisien című fővárosi napilapban megjelent interjúban megismételte, hogy a kormánynak továbbra sem áll szándékában a vitatott törvényt visszavonni, s úgy véli, hogy a tiltakozási hullám ki fog fulladni. Az ajtóm mindig nyitva áll, mindig készen állok a tárgyalásra. De amikor egy szöveget megvitattunk, a szociális partnerekkel megállapodtunk, elfogadta a nemzetgyűlés, úgy tekintem, hogy az én felelősségem végigvinni (a javaslatot) - mondta a miniszterelnök. Nem hiszem, hogy a megmozdulás szélesedni fog. A kormányfő arra utalt, hogy a legjelentősebb francia szakszervezet, a CGT a tiltakozás kiszélesítésére kérte pénteken a munkavállalókat és általános sztrájkra szólított fel.

A felmérések szerint a franciák ellenmondásosan viselik a kialakult helyzetet: nem támogatják a szakszervezetek blokádját, ugyanakkor hetven százalékuk szerint csak a törvény visszavonásával kerülhető el, hogy a két hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt - amire közel 2 millió külföldit várnak - lebénuljon az ország. A szociális konfliktus ráadásul a jövő héten a tömegközlekedés területére helyeződhet át, miután a vasutasok, a párizsi metró dolgozói és a légiirányítók keddre hirdettek munkabeszüntetést.

Philippe Martinez, a legnagyobb francia szakszervezet, a radikális eszközökhöz folyamodó CGT elnöke szerint a kormány és a munkáltatók teremtettek ellenséges hangulatot az országban. A francia sajtó ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét fél meggyengült helyzetben van: a CGT két éve teret és befolyást veszít a munkavállalók körében, ezért kénytelen radikálisan fellépni. Francois Hollande baloldali államfő és a kormányzat pedig soha nem volt még olyan népszerűtlen, mint jelenleg.

Erről tanúskodik annak az 56 szocialista képviselőnek is a levele, akik arra kérték az államfőt, hogy a válság megoldása érdekében üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, mert még nem késő újragondolni a vitatott munkajogi reformot, amelyet az ország többsége nem támogat.