Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaország támogatja a politikai Európa "elmélyítését", de "az intézményi reform nem lehet megoldás a válság által felvetett sürgős problémákra" - idézte Bernard Cazeneuve Európa-ügyi államtitkárt hétvégi számában a Le Figaro című napilap.

Az államtitkár szerint alig egy évvel a lisszaboni szerződés hatályba lépése után "nem egy újabb intézményi reform megindítása a legfőbb feladat". A európai politikai integráció megerősítése - mint az MTI beszámolójában Cazeneuve hangsúlyozta - elképzelhetetlen az emberek bevonása nélkül. Az pedig nem fog megvalósulni addig, amíg az Európai Unió nem bizonyította be, hogy képes válaszokkal szolgálni a válságra - hívta fel a figyelmet a francia államtitkár.

A német kancellár egy csütörtöki interjúban úgy vélte, hogy költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni. Merkel szerint nem lehet "egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország nem akar továbbmenni". Elmondta, hogy a június végi uniós csúcson egy munkatervet tárgyalnak majd meg, amelynek fő gondolata az, hogy "több Európára" van szükség. "Nem csupán valutaunióra, hanem úgynevezett fiskális unióra, vagyis több közös költségvetési politikára van szükség, mindenekelőtt pedig egy politikai unióra", ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre egyre több kompetenciát és felügyeleti lehetőséget kell átadni Európának - hangsúlyozta a német kancellár.