Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit Költségvetési Felelősség Iroda (Office for Budget Responsibility) elnöke, Richard Hughes szerint a brit gazdaságra nézve hosszú távon a brexitnek sokkal nagyobb negatív hatása lesz, mint a koronavírus járványnak. A brit kormány által alapított független elemzőintézet számításai szerint az Egyesült Királyság potenciális GDP-je 4 százalékkal csökken hosszútávon az Európai Unióból történő kilépés miatt, míg a Covid-19-es járvány további 2 százalékkal rontja ezt az értéket.

Hosszú távon nézve a brexit hatása nagyobb a járványénál - mondta a szakértő a BBC-nek. A szervezet előrejelzése szerint az országban a megélhetési költségek 30 éve nem látott ütemben emelkedhetnek, s az infláció hamarosan elérheti az 5 százalékot is. Szerinte a brexit gazdaságra gyakorolt és eddig tapasztalt negatív hatásai általában összhangban vannak azzal, amit az iroda korábban előrejelzett, akkor is azt állították, hogy a szigetország bruttó gazdasági termékének potenciálját 4 százalékkal csökkenti a kilépés.

A BBC emlékeztet, hogy a brexitnek és a járványnak egyaránt szerepe volt abban, hogy országszerte ellátási problémák alakultak ki, az egész gazdaságban érezhető volt például a teherautó sofőrök hiánya. Az Iroda szerint a kínálat oldali problémákat komolyan felerősítette az, hogy a brexitet követően megváltozott a bevándorlás és a kereskedelem megszokott rendszere az Egyesült Királyságban.

Az országban uralkodó gondokra utal a Brit Szárnyas Tanács nevű szakmai szervezet bejelentése, amelyben közlik, minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a karácsonyi pulykaellátás zavartalan legyen az országban, azonban figyelmeztetnek, elképzelhető, hiány fog kialakulni, mivel nem áll rendelkezésre elegendő külföldi munkaerő. A kormány igyekezett megnyugtatni a vásárlókat, lesz elegendő pulyka és extra munkavízumokat ígért kibocsátani a szezonmunkások számára.