Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy Marine Le Pen-Emmanuel Macron párharc még mindig a legvalószínűbb a 2022-es francia elnökválasztáson - derül ki a Harris Interactive választási barométeréből a Le Point szerint.

Az augusztus 25-i mérés szerint a Nemzeti Összefogás elnöke és a hivatalban lévő elnök továbbra is vezet a 2022-es elnökválasztás első fordulójában, holtversenyben (24 százalék), ha Xavier Bertrand lesz a jobboldali Köztársaság Párt jelöltje. Azonban a szélsőjobboldali Le Pen erősebb lehet, ha Valérie Pécresse lesz a mérsékelt konzervatívok jelöltje, akkor a szavazatok 26 százalékára számíthat, míg Emmanuel Macron csak 25 százaléknyi voksot kapna. 

Ha Xavier Bertrand lenne a jobboldal jelöltje, akkor a választók 16 százalékának támogatására számíthatna, amennyiben Valérie Pécresse indulna, akkor 13 százalékot kapna a felmérés szerint. Abban az esetben, ha a két jobboldali jelölt egyszerre indulna, Xavier Bertrand  11%-ra, Valérie Pécresse pedig 8%-ra számíthatna, míg Emmanuel Macron 21, Marine Le Pen pedig 23 százaléknyi támogatással bírna. A második fordulóban a leköszönő köztársasági elnök még mindig megelőzné az RN elnökét a szavazatok 55 százalékos várható eredményével, Le Pen csak 45 százalékra számíthat. Ezek a szintek június vége óta stabilak, vagyis az oltás kötelezővé tétele - ami miatt tömegtüntetések alakultak ki Franciaországban - nem rontotta Macron megítélését. 2017-ben az előbbi a szavazatok 66,1, az utóbbi 33,9 százalékát szerezte meg.

A Harris Interactive felmérése a Challenges számára, amelyet augusztus 20. és 23. között online végeztek a 18 éves és idősebb francia lakosságot reprezentáló 1343 fős mintán, 1,4 és 3,1 pontos hibahatárral bír.