Marine Le Pen, a radiális jobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke a francia királyok hagyományos koronázási helyszínén, Reimsben tartotta kampánynyitó nagygyűlését az elnökválasztás előtt. Azt kívánta üzenni a választóknak, hogy készen áll Franciaország vezetésére államfőként, ám a helyszín ezúttal nem a koronázást idézte fel a megfigyelők fejében, hanem a királyi udvarokra jellemző belső hatalmi harcokat – vezeti fel helyzetjelentését a Financial Times. Le Pen pártjának politikusai, aktivistái és potenciális szavazói közül ugyanis sokan még nála is radikálisabb kihívója, Eric Zemmour mellé pártol.

A pártját 2011 óta vezető Le Pen fél évvel ezelőtt fej fej mellett állt a közvélemény-kutatások élén Emmanuel Macron államfővel. Az 53 éves politikus az elnök veszedelmes kihívójának látszott azt követően, hogy a 2017-es elnökválasztás második fordulójában elvesztette kettejük párbaját. Ősszel azonban hirtelen megjelent Zemmour, akit televíziós műsora tett híressé, és élesen radikális megnyilvánulásaival megosztotta a francia jobboldal radikális szárnyát, illetve Le Pen megcélzott szavazóbázisát.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy borzalmasan szoros verseny lesz a jobboldalon azért, hogy ki jusson a második fordulóba Macron mellé, akinek bejutása biztosra vehető. Az elmúlt hetekben Le Pent három százalékponttal mérték Zemmour előtt az első forduló várható eredményét tekintve, és egy ponttal a mérsékelt jobboldali republikánusok jelöltje, Valérie Pécresse előtt. Egy friss felmérés azonban döntetlenre hozta ki Le Pent és Zemmourt, akiket kissé megelőzött Pécresse.

Változtat az ellenfél

Miközben Le Pen Reimsben kampányolt, Zemmour a kétszáz kilométerre lévő Lille-ben tartott gyűlést, amelyen gazdasági kérdésekről, a megélhetés költségeiről beszélt. Ez újítás a részéről, mert eddig a bevándorlást és a francia társadalmat fenyegető iszlámot ostromolta – nagy közönségsikerrel. Ez utóbbival vette át versenytársa helyét a magukat igazi franciáknak érzők szívében, miután Le Pen az elmúlt éveket arra szánta, hogy konszolidáltabbá tegye pártját és önmagát. Most azzal vádolja Zemmourt, hogy vele az a nem gusztusos politikai karakter tér vissza, amit korábban hátra hagytak.

Jellemző, amit a reimsi nagygyűlés háromezer résztvevője közül az egyik, egy nyugdíjas tanár mondott. Ő maga a Nemzeti Gyűlés tagja, és nem kértséges, hogy „Marine-t” támogatja, ám két felnőtt gyermeke Zemmourral szimpatizál. Jónak tartja az utóbbi elképzeléseit, de egyben túlságosan brutálisnak is. Le Pen beszédében hanyagolta Zemmourt, Macront támadta azzal, hogy progresszív és globalista, míg szerinte Pécresse az államfő klónja.

Képes vagy nem képes

Ellenfelei azzal ostorozzák, hogy nem képes legyőzni Macront, miután 2017-ben egy tragikusan rosszul sikerült tévévita után kikapott. Egyikük, Jérome Riviére, a Nemzeti Gyűlés európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője átpártolt Zemmour mellé, miután pártja a vártnál rosszabbul szerepelt a tavaly év végi regionális választásokon. Úgy véli, ez azt bizonyítja, hogy a pártelnök soha nem fogja legyőzni Macront. Riviére az egyik a párt számos politikusa közül, aki az elnökválasztást követő júniusi parlamenti választáson Zemmour Visszahódítás mozgalmának jelöltjeként akar indulni. A volt tévés személyiség környezetében még több dezertőrt várnak a Nemzeti gyűlésből.

További blamázs Le Pennek, hogy nagy reményű unokahúga, a 32 éves Marion Maréchal, aki tudatosan nem használja a Le Pen vezetéknevet, szintén fontolgatja, hogy Zemmour mellé áll, bár egyelőre „nem akar családi perpatvart”. Maréchalnak stratégiai vitája is van nagynénjével. Míg utóbbi a kék galléros munkásosztály felé nyitna arra bazírozva, hogy megszerezze a széthullott baloldal szavazóbázisát, ő inkább a hagyományos jobboldalon vadászna szavazók után.

Van azonban jó hír is Le Pennek: országos népszerűsége egyelőre jóval magasabb, mint Zemmouré – derült ki az Odoxa-Le Figaro felméréséből. E szerint a franciák 32 százaléka vélekedik róla pozitívan, míg versenytársáról csak 22 százalékuk. Egy biztos, akármelyikük is jut be az elnökválasztás második fordulójába, a választók közel harmadának támogatására számíthat. Erre utal, hogy Le Pen és Zemmour támogatottságát összeadva 30 százalékot kapunk.