Már 14 megyében korábban kipróbálták Franciaországban azt a kultúrautalványt, amelyet most a 18 éves francia fiatalok megkapnak, hogy azt kedvükre elkölthessék valamilyen kulturális termékre, rendezvényre, koncertre, színházra, lényegében bármire. Évente mintegy 800 000 tinédzser várhatja ezentúl, hogy letöltsön egy alkalmazást, és 300 eurót (105 000 forintot) kapjon - írja a BBC.

A mozik és a múzeumok a héten újra kinyitottak, de a bérlet nem kapcsolódik teljesen a Covid-járványból való kilábaláshoz. Emmanuel Macron elnök még a 2017-es elnökválasztási kampányában ígérte meg a kulturális bérletet, egy 30 másodperces TikTok- és Instagram-videóban. A filmek, múzeumok, regények, mangák, videojátékok, rapzene és metál lehetséges listáját sorolva azt mondta: "Ha élni akarsz vele, menj a 'kultúrbérlet' applikációra - és már csak rajtad múlik".

Miután regisztráltak, a 18 éveseknek két évük lesz arra, hogy elköltsék a pénzt. Eredetileg 500 eurós összeggel kísérleteztek, de a kormány úgy döntött, hogy 2022-től 200 eurót kapnak belőle az iskolások, a 14 és 15 évesek évi 25 eurós részletekben, az utolsó három tanévre pedig 50 eurót.

Az alkalmazásban a környékbeli kiállítások, koncertek és egyéb kulturális események listája is szerepel, hogy a fiatalok könnyebben választhassanak. Egyelőre viszont a járvány alatt lehet, hogy nem programból lesz kevés, hanem férőhelyből: a koncerttermek, színházak és mozik befogadóképessége továbbra is 35 százalékban korlátozott, a múzeumokban pedig területalapú korlátozás van.

A franciaországi mozik és múzeumok azonban több mint hat hónapja zárva vannak, az időzítés segít beindítani a nyár közeledtével a küszködő kulturális ágazatot.

A pénzt digitális platformok előfizetésére is fel lehet használni, feltéve, hogy azok francia nyelvűek. A Netflix, az Amazon és a Disney+ tehát kiesik, de az olyan francia oldalak, mint a Canal Plus, a Salto és az OCS rendben vannak. A zenebarátok számára a Spotify nem él lehetőségként, de a Deezer igen.