Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaországban 6,2 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés októberben a szeptemberi 5,6 százalékól - közölte a francia statisztikai hivatal, az Insee kedden. Havi összevetésben 1 százalékos növekedést mértek októberben a szeptemberi 0,6 százalékos csökkenést követően.

Összehasonlításképpen Magyarországon októberben 21,1 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig 2 százalékos volt a drágulás mértéke. Ennél közel háromszor alacsonyabb a francia adat.

A franciaországi infláció gyorsulása az energia, az élelmiszerek és az iparcikkek árnövekedésével függ össze - jegyezte meg az Insee. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció éves szinten 5 százalék volt októberben a szeptemberi 4,5 százalék után.

Az energiaárak éves növekedési üteme 19,1 százalékra gyorsult októberben az egy hónappal korábbi 17,9 százalékról. A szolgáltatások drágulása 3,1 százalékra mérséklődött a szeptemberi 3,2 százalékról. Az élelmiszerárak növekedése 9,9 százalékról 12 százalékra, az iparcikkeké 3,6 százalékról 4,2 százalékra gyorsult.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex éves szinten 7,1 százalékkal emelkedett októberben a szeptemberi 6,2 százalék után.