Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia vámszolgálat pénteken közölte, hogy az áruforgalmi mérlegben 34,8 milliárd euró deficit keletkezett. A tavalyi első félévben 32,4 milliárd, a másodikban pedig 32,6 milliárd euróra rúgott a hiány. Az export értéke 240,2 milliárd eurót, az importé pedig 275 milliárd eurót tett ki idén január-júniusban.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-válság továbbra is keményen sújtja az export fő hajtóerőit, különösen a repülést és a turizmust, a kivitel fokozatosan növekszik és közelít a 2019-es történelmi szintekhez. Több kulcsfontosságú ágazat már meg is haladja a válság előtti szintet - mutatott rá Franck Riester külkereskedelmi miniszter az adatokat kommentálva.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a havi számok "elég jók", még úgy is, hogy a repüléstechnikai export még mindig csak a válság előtti szint 60 százalékát éri el.

Júniusban az előző hónaphoz képest az export értéke több mint 2,6 milliárd euróval, 41,6 milliárd euróra, az importé pedig közel 1,4 milliárd euróval, 47,42 milliárd euróra emelkedett, így a mérleg hiánya 5,82 milliárd euróra mérséklődött a májusi 6,8 milliárd euróról.

Franciaország központi bankja pénteken arról számolt be, hogy javult a fizetési mérleg egyenlege a második negyedévben. A folyó fizetési mérlegben, amely az áruk mellett a szolgáltatásokat is magában foglalja, 5,4 milliárd eurós hiány keletkezett, ami 1,1 milliárd euróval kevesebb az első negyedévben felhalmozott 6,5 milliárd eurónál. Júniusban félmilliárd euró hiány keletkezett a folyó fizetési mérlegben, 1,8 milliárd euróval kevesebb mint májusban.

Javult a munkaerőpiaci helyzet is, a vártnál sokkal nagyobb mértékben. A magánvállalatok által foglalkoztatottak száma negyedéves összevetésben 1,2 százalékkal, 239 ezer 500-zal emelkedett a második negyedévben, míg az első negyedévben még csak 0,5 százalékkal, azaz 91 ezer 400-zal. Elemzők sokkal gyengébb értékre, 0,1 százalékos emelkedésre számítottak a második negyedévről. Összességében az idei év közepére a magánszektorban foglalkoztatottak száma elérte a járvány előtti szintet, ám az egyes ágazatokat tekintve nem volt egyenletes a növekedés.

A magyar külkereskedelmi többlet viszont javult júniusban.