A szokatlanul zord nyári időjárás keresztbe tett a francia sajttermelésnek. A heves esőzések ugyanis kifejezetten gyenge szénatermést eredményeztek, ami azt jelenti, hogy a tehenek a szokásosnál is kevesebb tejet termelnek - írja a The Local.

Az eddig begyűjtött tejmennyiséget tekintve már 15-20 százalékos csökkenést tapasztal Arnauld Dischamp, a Dischamp sajtkészítők alelnöke, aki most amiatt aggódik, hogy elegendő tej áll-e rendelkezésre a karácsonyi szezonra.

Az esetükben ez különösen nagy érvágás lehet, hiszen több olyan sajtot is készítenek, amelyek védett földrajzi státusszal rendelkeznek, ezért azokat nem tudják más régiókból származó tejből elkészíteni.

Éppen ezért a sajtok ára valószínűleg emelkedni fog az ünnepi időszakban, ahol a francia konyhának megfelelően, "sajthangsúlyos" ételek lesznek a középpontban.

Franciaországban nem ez az első eset, hogy sajthiánnyal néznek szembe. Tavaly a Raclette-hiánytól tartottak, miután a kereslet 25 százalékkal megugrott. 

A rossz időjárás egyébként már megfelezte a lencsetermést egy dél-kelet francia régióban. A méztermelés 80 százalékkal esett vissza, de a zöldbab-,borsó- és brokkolitermés is óriási károkat szenvedett - írja a lap.