A vonatkozó törvénytervezet a közszféra dolgozóinak béremelését, élelmiszer-jegyeket és a vállalatok számára egy olyan mechanizmust is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy magasabb adómentes bónuszokat fizessenek a munkavállalóknak. A költségvetés várható költsége mintegy 20 milliárd euró (20,37 milliárd dollár) lesz – írja a France24.

Újraválasztása előtt Emannuel Macron elnök egyik kiemelt ígérete volt, hogy megsegíti a megélhetési költségek emelkedésével küzdő háztartásokat, amelyet elsősorban az ukrajnai orosz inváziót követően megugró energiaárak okoznak.

A múlt hónapban Franciaországban 6,5 százalékos volt az infláció éves szinten, ami összhangban van a többi euróövezeti országgal.

A jogszabály egy sor, a fogyasztókat segítő intézkedést tartalmaz, például az üzemanyagadó-csökkentések meghosszabbítását, a nyugdíjak és juttatások emelését, valamint a lakbéremelések korlátozását. 

Emellett a kormányt felhatalmazza arra, hogy kezelje az ukrajnai válság következményei miatt fenyegető energiaválságot.

A késő esti szavazást heves viták követték, amelyek során a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a baloldali Nupes szövetség politikusai bírálták a kormányt, mert szerintük az intézkedések nem mentek elég messzire.

Az egyik legvitatottabb intézkedés felhatalmazza az államot arra, hogy a téli áramhiány esetén újraindítson egy kelet-franciaországi széntüzelésű erőművet. 

"A szén visszatérése nem jó hír" - ismerte el Maud Bregeon kormánypárti képvisel, aki "kivételes helyzetre" adott "átmeneti" válaszként védte a lépést.