Megkezdődött a francia szakszervezetek országos sztrájkja, a munkavállalók fizetésemelést követelnek az infláció miatt – írja a Reuters. A munkabeszüntetés javarészt az állami szférát érinti, például az iskolákat és a tömegközlekedést. A Eurostar vasúttársaság Londont és Párizst összekötő járatokat törölt a sztrájk miatt, a francia nemzeti vasúttársaság, az SNCF pedig arról számolt be, hogy a belföldi vonalakon körülbelül felére esett vissza a forgalom.

A mai sztrájk amiatt hozza különösen nehéz helyzetbe Emmanuel Macron francia elnököt, mert az olajipari dolgozók több hete tartó munkabeszüntetése okozta káoszt fejeli meg. A CGT szakszervezet immár negyedik hete szólította sztrájkra a TotalEnergies finomítóiban dolgozókat.

A vállalat pénteken már megállapodott más szakszervezetekkel egy 7 százalékos béremelésről, valamint egyszeri bónusz kifizetéséről, a CGT azonban ragaszkodik a 10 százalékos emeléshez – tekintettel az inflációra és arra, hogy a megugró energiaipari árak miatt hatalmas profitot könyvelhetett el a vállalat, becslések szerint összességében 8 milliárd euró osztalékot vehettek ki a cégből.

"A finomítói munka korlátozása akkor, mikor már született bérmegállapodás, ez nem normális" – mondta a kialakult helyzetről Olivier Veran, a francia kormány szóvivője. A benzinhiány miatt a még működő töltőállomásoknál hosszú sorok kígyóznak, megbénítva a közlekedést.

Sztrájkolnak az EDF francia energiaipari vállalat munkavállalói is, késleltetve ezzel a reaktorok karbantartási munkálatait. Az FNME-CGT szakszervezet hétfői beszámolója szerint a munkabeszüntetés tíz atomerőművet érintett aznap.

Franciaország energiatermelésének általában mintegy 70 százalékát teszi ki a nukleáris energia. Az EDF 56 reaktorainak azonban mindössze a fele működik jelenleg, ami az energiaválság közepette különösen fájó Franciaország számára. Az ország eddig nettó áramexportőr volt, idén azonban nettó importőr vált belőle.

Az EDF szóvivője hétfőn azt közölte, kedden kezdik meg a tárgyalásokat a szakszervezetekkel egy esetleges béremelésről.