A felmérések szerint Macron centrista szövetsége, az Ensemble! fogja megszerezni a legtöbb mandátumot, a baloldali Nupes blokk követi, utóbbit a keményvonalas baloldali veterán Jean-Luc Melenchon vezet – írja a Reuters.

Az abszolút többséghez szükséges küszöb azonban 289 mandátum az alsóházban, és a négy közvélemény-kutató előrejelzése szerint Macron és szövetségesei jóval elmaradnának ettől.

Ha ez megerősítést nyer, egy többpárti parlament a politikai bizonytalanság időszakát nyitná meg, ami olyan mértékű hatalommegosztást igényelne a pártok között, amire Franciaországban az elmúlt évtizedekben nem volt példa, vagy pedig politikai bénultságot, esetleg megismételt választásokat.

Rachida Dati, a konzervatív Les Republicains képviselője "keserű kudarcnak" nevezte az eredményeket Macron számára, és azt mondta, új miniszterelnököt kellene kineveznie.

"Emmanuel Macron arroganciája, a franciák iránti megvetése ... tette őt kisebbségi elnökké" - mondta Jordan Bardella, Marine Le Pen szélsőjobboldali Rassemblement National pártjától.

Macron táborában Gabriel Attal a TF1 TV-nek nyilatkozott: "Senki sem nyert", míg Olivia Gregoire kormányszóvivő csalódást okozott az eredmények miatt, de megjegyezte, hogy a szövetség még mindig a legnagyobb frakció lesz a parlamentben.

A nemzetgyűlés korábbi vezetője, Richard Ferrand elvesztette mandátumát, és Brigitte Bourguignon egészségügyi minisztert sem választották újra, ami két súlyos vereség Macron táborának.

Az Ifop, az OpinionWay, az Elabe és az Ipsos közvélemény-kutató cégek külön-külön előrejelzései szerint Macron Ensemble szövetsége 200-260 mandátumot szerzett, a Nupes pedig 149-200-at.

Az, hogy Macron képes lesz-e tovább folytatni az euróövezet második legnagyobb gazdaságának reformját, azon múlik, hogy a szövetségen kívüli mérsékelt jobb- és baloldaliakat is maga mögé tudja-e állítani a jogalkotási programjában.

A Nupes székhelyén az emberek tapsoltak, skandáltak és éljeneztek, amikor megérkeztek az első első becslések.

A francia politikában bekövetkezett újabb nagy változás, hogy Le Pen pártja akár 100 mandátumot is nyerhet, az első előrejelzések szerint - ez az eddigi legnagyobb eredményük.

A Les Republicains párt és szövetségesei szintén akár 100 mandátumot is szerezhetnek, ami potenciálisan királycsinálóvá teheti őket.