Nem vesztegeti a franciaországi elnökválasztás jövő év április elején tartandó első fordulója előtt rendelkezésére álló kevés időt Valérie Pécresse, a mérsékelt jobboldali Les Républicains (LR) párt elnökjelöltje – derül ki a Financial Times helyszíni riportjából. Alig ért véget a párton belüli előválasztási kampány, amelyet megnyert, máris hozzálátott, hogy megszerezze magának korábbi ellenfelei, a többi elnökjelölt-aspiráns szavazóinak támogatását.

Az ország északi részén lévő Hauts-de-France régióban tartott gyűlése után egy idős hölgy elismerően beszélt róla a brit üzleti lap riporterének, pedig ez a térség Xavier Bartrandot, a régió kormányzóját támogatta az előválasztáson. Egy másik párttag a Lille városában tartott gyűlés után azt mondta, igyekszik pragmatikusan viszonyulni az előválasztási eredményhez. Inkább Michel Barnier volt EU-s brexitfőtárgyalót vagy a radikális Eric Ciottit támogatta volna, de értékeli Pécresse világos jobboldali értékválasztását például a multikulturalizmussal szemben.

Az újdonsült elnökjelöltre az a nehéz feladat vár, hogy ötvözze a konzervatív költségvetés támogatását, amit az értelmiségi rétegek várnak el, és a hajthatatlanságot a biztonsági kérdésekben, elsősorban az „ellenőrizetlen” bevándorlás megfékezésében, ami az átlag franciának fontos. Az őt ismerők úgy vélik, segíthet neki, hogy képességeit gyakran alábecsülik, és hogy szorgalmas. Jellemző, hogy Francois Fillon, miután 2016 végén győzött a republikánusok előválasztásán, síeléssel pihente ki a fáradalmait ahelyett, hogy a igyekezett volna összegereblyézni a pártot a háta mögött.

Cikk-cakkban mindenhol

Pécresse az elmúlt napokban felkereste minden előválasztási ellenfele központját, Ciotti támogatását például Nice melleti falujában is begyűjtötte, Bertrand-nal pedig Lille-ben fényképezkedett. Ezt követően Párizsban tartott gyűlést, amelyen mind a négy versenytársa megjelent, akiket csak a négy muskétásnak nevezett, hozzátéve az egy mindenkiért, mindenki egyért szellemében támogatják az elnökválasztási harcban.

Győzelme javította a LR esélyeit arra, hogy a párt jelöltje bejusson az elnökválasztás második fordulójába jövőre. Van olyan közvélemény-kutatás, amely szerint ha Macron vele kerülne szembe, akkor kis különbséggel ő győzne. Ez természetesen lelkesíti a jobboldal szavazóit. Pécresse támogatása a párton belül valós és őszinte – mondta a párizsi gyűlésen a brit üzleti lap riporterének Constance Le Grip republikánus parlamenti képviselő.

Franciaországban különleges ízt ad indulásának, hogy ő az első női elnökjelölt az párt történetében. A Lille-ben tartott gyűlésen hosszan tartó tapsot kapott, amikor külön megköszönte a párttagoknak, hogy felvállalták egy nő indítását az ország első számú vezetőjének posztjáért.

Ellenfelek

Pécresse elsősorban Emmanuel Macron államfő támadására tartogatja a puskaporát. Eddig annyit mondott, hogy az elnök kevés reformot hajtott végre, ám enélkül is sokat költött az adófizetők pénzéből. Ezzel a koronavírus-járvány miatt megugrott költségvetési kiadásokra célzott. Választási ígéretei között egyébként a közszolgáltatások költségének lefaragása is szerepel.

A páros meccshez azonban előbb be kell jutnia második fordulóba az április 10-ei első menetből. Annyit már sikerült elérnie, hogy a közvélemény-kutatások azonos szinten mérik a támogatottságát Marine Le Penével, a Nemzeti Gyűlés elnökével, a radikális jobboldal hagyományos vezérével, és Éric Zemmour tévés személyiségével, aki Le Pennél is radikálisabb bevándorlóellenes programmal nyomul. Szakértők szerint a mérsékelt jelöltnek a kék galléros munkások megnyerésével lehet a legnagyobb gondja, akik jellemzően Le Pen szavazói.