A Svájci Nemzeti Bank (SNB) a nemzeti valutára nehezedő növekvő nyomás ellenére fenn fogja tartani a 2011 szeptemberében bevezetett 1,2 frank/eurós árfolyamkorlátot - tette le a főesküt hét végi interjújában Thomas Jordan, a bank elnöke. A frank továbbra is erős - fogalmazott a Bloomberg tudósítása szerint az NZZ am Sonntag című lapnak.

Az SNB továbbra kész arra, hogy korlátlanul vásároljon külföldi devizát a piacon, ha a hazai valuta iránti erős keresletet ellensúlyoznia kell. Jordan úgy látja, hogy ha hagynák erősödni a frankot, akkor visszatérnének azok a veszélyek - a defláció és ezzel a recesszió lehetősége -, amelyek kivédése érdekében bevezették az árfolyamgátat.

Mindez azért fontos a hazai frankhitelesek számára, hogy ha már a forint gyengén muzsikál az euróval szemben és emiatt a svájci frank is drágult, legalább Svájcból nem várható kellemetlen árfolyammeglepetés.

A bankelnök megjegyezte, hogy a biztonságos menedéknek tekintett svájci valuta keresletét növelhetik azok az új geopolitikai kockázatok, amelyek az utóbbi időben felerősödtek, továbbá a világgazdaság egyes régiói - elsősorban Európa és Latin-Amerika - halvány gazdasági teljesítménye. Megerősítette azt a piaci információt, miszerint az SNB az elmúlt két évben nem kényszerült arra, hogy frankeladásokkal tartsa az 1,2-es átváltási szintet.

Tele a trezor

Nem teljesen egyértelmű választ adott viszont arra kérdésre, hogy elképzelhető-e esetleg a korlát módosítása, például 1,25 frank/euróra emelése. Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a bank jelenleg nem foglalkozik a "finomhangolás" gondolatával. Ugyanakkor nem zárt ki semmilyen intézkedést sem, amire a jövőben szükség lehet az elvárt monetáris feltételek megteremtéséhez. Ha az alkalmazott a kondíciók túl restriktívnek bizonyulnak, akkor meg fognak fontolni minden ésszerű lehetőséget ezek módosítására.

Az SNB valamivel két százalék alatt akarja tartani az inflációt, ám 2014-re az árak stagnálását jósolják, míg 2015-re 0,4 százalékos, 2016-ra egyszázalékos emelkedést prognosztizálnak. Eszerint lenne lehetőség a monetáris enyhítésre. A svájci jegybank kapitális, 450 milliárd frank (490 milliárd dollár) külföldi devizatartalékkal rendelkezik, aminek 16 százalékát részvényekbe fektette.