A méretes könyvelési botrányba keveredett Steinhoff International Holdings NV, amely egymás után fogyasztja a vezérigazgatókat, kellemetlen meglepetéssel szolgált részvényeseinek - derül ki a Bloomberg híréből. A cég arról tájékoztatta a sajtót, hogy hitelezői, amelyek délelőtt még csak tárgyaltak a Steinhoff további sorsáról, elkezdték lezárni a vállalat számláit.

Ezt megelőzően a hitelezőknek bemutatott prezentáción a Magyarországon mások mellett Kikában és az Extreme Digitalban tulajdonrésszel rendelkező holding nem sokat tudott felhozni a mentségére. Kénytelenek voltak elismerni, hogy egyelőre felbecsülni sem tudják a két hete feltárt könyvelési szabálytalanságok pénzügyi következményeit.

Semmit sem tudnak

Még egy lapáttal rátettek erre azzal, hogy bejelentették: nem tudják mikor hozhatják nyilvánosságra a vállalat 2017-es és 2016-os auditált adatait. Azt sem tudják továbbá, hogy további évekre visszamenően is felül kell-e vizsgálni a Steinhoff könyveit. A tőzsdén ennek ellenére némi emelkedés követte a több mint 20 százalékos zuhanást, amivel 12 százalékos mínuszra mérséklődött a cég részvényeinek visszaesése.

A prezentáció további kellemetlen tanulsága, hogy a vállalat nem rendelkezik részletes képpel holdingjának cégeiről. Ezeknek a vállalatoknak a működőtőkéje függ a holdingtól, pénzügyi helyzetük napról napra változik.

A Steinhoff adóssága december 14-én 10,7 milliárd euró volt - állítja a vállalat. Ebből közel 4,8 milliárd az Ausztriában tevékenykedő Steinhoff Europe AG-t terhelte. Nagyjából 680 millió euró spekulatív befektetést az elmúlt napokban újrakötöttek - derült ki a prezentációból.

Reagált a magyar Pepco is

Bár a tulajdonosi szerkezetünk valóban a Steinhoff kezében összpontosul, saját jogán egy független, önálló csoport és vállalkozás mindösszesen kevés kötelékkel és függőséggel - írta közleményében a Pepco-csoport.
A Pepco utolsó vizsgált éves eredménye, a 2016. június 30. napjával záródó évben 60 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest, továbbá a Pepco előző évhez viszonyított növekedése 18,5 százalék volt. Magabiztosan állíthatjuk, hogy továbbra is folyamatosan lépésről lépésre növekedni fogunk. A Steinhoff ügy, valamint az ahhoz kapcsolódó jelenlegi helyzet nem befolyásolja a Pepco befektetéseit és azok fejlődését - írták a közleményben.
Az Extreme Digital reakcióját itt olvashatja.

A nyitókép forrása: Pixabay.com