A Financial Times idén is elkészítette 19 európai uniós pénzügyminiszter szakmai rangsorát, amely a korábbiaktól lényegesen eltér a tekintetben, hogy ezúttal a válságkezelésen és az együttműködési képességen volt a hangsúly a korábbi "napi teendőkkel" szemben.

Idén a pénzügyminiszterek teljesítményének megállapítása elsősorban a gazdasági erőnlét és stabilitás alapján történt. A szakmai zsűri szem előtt tartotta a pénzügyminiszterek által jóváhagyott gazdaságösztönző programokat, továbbá azt, hogy milyen erőfeszítéséket tettek a költségvetési deficit kordában tartása érdekében.

Az idei győztes Franciaország pénzügyminisztere, Christine Lagarde lett. A Financial Times kiemeli, mennyire feldúlta az erőviszonyokat a pénzügyi válság, hiszen a 2007-ben Lagarde még a lista legalján volt. Válságkezelésének köszönhetően azonban Lagarde szinte világsztárrá vált, aki egyébként az első nő, aki egy G8 ország pénzügyminiszteri posztját betölti. Amellett, hogy Franciaország gazdasága a legkevésbé sújtottak közé került (részben a pénzügyminiszter ösztönzőprogramjának köszönhetően), Lagarde fontos szerepet játszott a válságra adott reakció nemzetközi összehangolásában.

A lista másodikja Peer Steinbrück német, a harmadik Didier Reynders belga pénzügyminiszter lett. Utolsóként Brian Lenihan ír pénzügyminiszter végzett, miután a zsűritöbbség visszásnak tartotta különcködő válságkezelését.

Oszkó Péter magyar pénzügyminiszter a 17. helyet kaparintotta meg magának. A Financial Times értékelésében leírja, hogy a magyar minisztert köti a 20 milliárd eurós IMF-mentőcsomag feltétele, amely szerint a 2009-es költségvetési hiánynak a GDP 3,8 százalékán belül kell maradnia, amit minden bizonnyal sikerül is teljesíteni. Bár a magyar gazdaság több mint 7 százalékkal zsugorodhat 2009-ben, a piacok ezt látszólag helyeslik - írja a londoni napilap, hozzátéve: az adózási rendszer egyszerűsítése és a költségvetés egyensúlyozása továbbra is kihívást jelent Oszkó számára, akinek nem sokáig kell ezekkel bajlódnia, mert 2010-ben minden bizonnyal leváltja a Fidesz.

Összegezve, az Allianz vezető közgazdásza (aki a rangsoroló zsűri tagja is volt) pozitívan értékeli az Európai Unió pénzügyminisztereinek teljesítményét, amely segített elkerülni a nagy gazdasági világválság megismétlését.