Három párt is bojkottálta a tartományi parlament szavazását a függetlenség kikiáltásáról, de így is elfogadták a határozatot: Katalónia elválik Spanyolországtól - írja az el Periodico helyi lap.

A szavazás aránya 70-10 lett az elszakadáspártiak javára (összesen 135 tagja van a nemzetgyűlésnek). Arról is döntöttek, hogy az újonnan létrejövő, egyelőre de facto állam köztársaságként működik tovább. A dokumentumot katalán nyelven írták a kormányzó Junts pel Sí (Együtt az Igenért) és a szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) képviselői fogalmazták.

A voksolás után elénekelték a katalán himnuszt, a képviselők pedig kezet fogtak egymással és átölelték egymást. Közben a tartomány nagyobb városaiban utcára mentek az emberek ünnepelni. A spanyol területeken - például a fővárosban, Madridban - több helyen is kirakták az egységes Spanyolország piros-sárga zászlaját, sok helyen a katalán lobogóval együtt.

Az elszakadás valójában egy válasz lépés a madridi kormány fenyegetésére: csütörtök este megszavazta a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. Erről épp pénteken szavazott volna a Szenátus, ennek mentek elébe Barcelonában a katalán nemzetgyűlésben.

AFP PHOTO / Lluis Gene
Kép: AFP

Meg is jött a visszavágás

A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy annyiban reagált a pénteki elszakadásról szóló döntésre, hogy nem ismerik el a nyilatkozatot, Spanyolország része marad a tartomány. Ahhoz, hogy Barcelonát erről meggyőzzék, minden diplomáciai és politikai eszközt bevetnek, erőszakhoz nem akarnak folyamodni.

Végül délután negyed 5-kor a spanyol szenátus életbe léptette a katalán kormánnyal szemben az alkotmány 155-ös cikkelyét. Így feloszlatják a helyi kormányt és hat hónapig átmenetileg, Madridból irányítanak majd - számol be az RTE.

Az eredmény előre borítékolható volt, mert a jobboldali, kormányzó Néppárt (PP) önállóan rendelkezik a szükséges szenátusi többséggel, de a szociáldemokraták és a liberálisok is mellettük vannak. Várhatóan 266 tagú szenátusból összesen 214 szavazatot vártak, ezt meg is kapták.

A miniszterelnök a szavazás előtt minden spanyolt nyugalomra intett. A jogállamiság vissza fogja állítani a törvényességet Katalóniában - mondta.


Így reagált az EU

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez - idézi az MTI a brüsszeli testület illetékes szóvivőjét.

"Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk" - mondta Mina Andreeva. Korábban az Európai Bizottság többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a Twitteren megerősítette, hogy az EU számára semmi sem változik. Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere. "Remélem, hogy a spanyol kormány az érvelés erejében bízik, nem pedig az erőszakos érvelésben" - írta.

Pirosba vált Spanyolország a sárga-piros szavazás miatt

A madridi tőzsde a hír után több mint 2 százalékos mínuszba került a délutáni kereskedésben, a 10 éves kötvények hozama a Tradeweb adatai alapján 4 bázispontot ugrottak 1,591 százalékra. Az euró már dél óta gyengül a dollárral szemben, a katalán döntést követően az euró/dollár árfolyama 1,1588-nél járt - ez 0,6 százalékos eurógyengülésnek felel meg.

Már volt balhé

Katalónia október legelején tartott népszavazást a Spanyolországtól való elvárásról, ahol mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz (ez 42,3 százalékos részvételi aránynak felelt meg), közülük 92 százalék támogatta a függetlenedést.

A spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, a referendumot követelő tüntetések ellen keményen fellépett a rendőrség. Közel 500-an sérültek meg az attrocitásokban. A katalán kormány az elkövetkezendő hetekben visszafogottan - az elszakadni vágyók szerint teszetoszán - kezelte a helyzetet, nem merte egyértelműen kimondani a kiválást.