A bolgár gazdasági és energiaügyi minisztérium közlése szerint eddig az időpontig kell tisztázni a pontos árat, pontosítani a szeizmográfiai, illetve egyéb vizsgálatok eredményei.

Trajcso Trajkov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az atomerőmű létesítését felügyelő műszaki bizottság a japán fukusimai atomerőműben történt baleset után még további számos kérdést tett fel a beruházásban részt vevő orosz cégnek, megnyugtató választ azonban eddig nem kapott. Bulgária további biztonsági garanciákat vár orosz partnerétől, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IEA) és az Európai Bizottságnak is meg kell erősítenie - tette hozzá.

Belenében két, egyenként ezer megawatt kapacitású orosz gyártmányú VVER reaktort szerel fel a tervek szerint az orosz vállalat a tavaly novemberben aláírt előzetes megállapodás értelmében 6,3 milliárd euróért. Ez az ár azonban még nem végleges, Bulgária azt szeretné, hogy a bekerülési ár ne haladja meg az 5 milliárd eurót.

A beruházást végző projekttársaságban a bolgár NEK energiavállalat 51 százalékkal, az orosz Atomstroyexport (Atomsztrojexport) 47 százalékkal, a finn Fortum és a francia Altran technológiai tanácsadó cég 1-1 százalékkal részesedik.

Az atomerőmű ügye már a 80-as évek óta húzódik, a beruházást a 90-es évek elején leállították pénzhiány, illetve környezetvédők tiltakozása miatt, majd 2008-ban döntöttek ismét az építés folytatásáról.

Bulgária másik atomerőműve Kozlodujban van. Ott már csak két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-ellátásának a harmadát biztosítja.