Romlott a viszony David Cameron brit miniszterelnök és pártja, a toryk között - derült ki a Bloomberg cikkéből. A három hét múlva esedékes függetlenségi népszavazás előtt a kilépés mellett kampányoló konzervatívok azzal vádolják, hogy nem teljesítette a bevándorlással kapcsolatos ígéretét és többen készek lennének lemondatni.

Boris Johnson volt londoni polgármester és Michael Gove igazságügyi miniszter, a Leave kampány két vezéralakja azt dörgölte Cameron orra alá, hogy miközben választási programjában egy éve még azt ígérte, hogy néhány tízezerre szorítják le az új bevándorlók számát, 2015-ben 330 ezren érkeztek az országba.

A két politikus a Sunday Timesban megjelent nyílt levében ekézte párttársát. Szerintük az EU-n belül maradva nem lehet ilyen alacsony szintre csökkenteni a bevándorlást, így Cameron ezzel az ígérettel aláássa az emberek politikába vetett bizalmát.

Soha nem tapasztalt

A levél azt mutatja, hogy erősödik a konzervatívok szembenállása saját kormányfőjükkel az EU-s referendum ügyében - értékelte a helyzetet Tim Pale politológus. A regnáló kormányban eddig még nem láttunk ilyen szakadást, a kormány közös felelőssége ellen még nem láttunk ilyen határozott lázadást, mint múlt hét végén - tette hozzá.

Ha Cameron győz - azaz maradnak a britek az EU-ban -, akkor nehéz döntés elé kerül azzal kapcsolatban, mit kezdjen kormánya vele szemben keményen politizáló tagjaival. Ugyanakkor az is lehet, hogy nem lesz olyan helyzetben, hogy bármit tegyen, mert megbuktatják.

Lázadás a parlamentben

Andrew Bridgen képviselő arról beszélt a BBC-nek adott interjújában, hogy négy tucat tory képviselő kész bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormányfő ellen, ha a Remain kampány kis különbséggel győz. A konzervatív képviselők jó része úgy látja, hogy nem lesz képes teljesíteni saját választási ígéreteit, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.

Cameron azzal reagált a bevándorlással kapcsolatos bírálatra, hogy a csökkentés ambiciózus terv, ezért idő kell a megvalósításához. A tavalyi szám kiábrándító, de részben az áll a hátterében, hogy a brit gazdaság jobban teljesít az uniós átlagnál, ami vonzza a vendégmunkásokat.

Tolják a félelemkampányt

A Remain kampány továbbra is a Brexit kiszámíthatatlan hatásaira, a vele járó, borítékolható nehézségekre fókuszál. Több olyan felmérést is közzétettek, amelyek szerint a közgazdászok kilencven százaléka súlyos gazdasági hatásokra számít a kilépés esetén.

Tony Blair korábbi munkáspárti miniszterelnök részben ezekre támaszkodva "riogatta" hallgatóságát egy show műsorban. A Brexit gazdasági sokkot és éveken át tartó bizonytalanságot okozna, ami nagyon nagy gond. Ez biztos, az viszont nem, hogy ez a fájdalom megérné-e, hogy valóban olyan fontos dolgokat hozna-e a függetlenség, amelyekért cserében érdemes lenne mindezt bevállalni.