Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fűtési szezonban sokszor megugrik annak a fogyasztónk a fűtésszámlája, aki a tényleges fogyasztás alapján fizet díjat, van azonban arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel egész évben közel ugyanakkora részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer korrigálják a különbséget - emlékeztet a Budapesti Békéltető Testület tájékoztatója.

Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeink lesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy kedvezményeket kaphassunk - ajánlja a fogyasztók és a szolgáltatók vitáinak rendezésével foglalkozó testület.

Egy konkrét ügyben a fogyasztó megbízott egy vállalkozást fűtési rendszere kitisztításával, ám az elvégzett munka minőségét kifogásolta és vissza akarta kapni a pénzét. Az eljárásban végül garanciális javításban állapodtak meg a felek.

Jó tanácsok

A békéltető testület ajánl néhány praktikus tanácsot, amivel csökkenthető a fűtési számla:

Amennyiben szabályozható a fűtés, tekerjék lejjebb a fűtést egy Celsius-fokkal, így körülbelül öt százalékkal csökkenhet az energiafelhasználás. Télen szellőztessenek úgy, hogy 3-5 percre teljesen tárják ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.

A téli napsütéses napokon húzzák szét a függönyt, éjszakára viszont engedjék le a redőnyöket. Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18-19 Celsius-fok, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában 24 fok az ideális.

Szereljenek fel hő visszaverő fóliát a radiátorok mögé! Ügyeljenek rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyenek a radiátorra!

A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyenek vastag szőnyeget, valamint az ajtókhoz vagy nagyobb üvegablakokhoz a padlóra helyezzenek el vastag összetekert takarókat.