Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport állam- és kormányfői csúcstalálkozójuk zárónyilatkozatában ki fogják nyilvánítani azt a véleményüket, hogy a napjainkban olyan érában élünk, amikor a nemzet közötti viták rendezésének nem elfogadható eszköze a háború – derül ki a Financial Times cikkéből. A brit üzleti lap sajtómunkásai betekinthettek a dokumentum tervezetébe, amelynek tartalmát két forrásuk megerősítette.

Az Indonézia legnagyobb szigetén, Baliban folyó tanácskozás résztvevői emellett várhatóan ki világossá fogják tenni, hogy a G20 legtöbb tagállama elítéli a Ukrajnában zajló háborút, hangsúlyozza, hogy az jelentős emberi szenvedést okoz és növeli a világgazdaság amúgy is meglévő sérülékenységeit. Megemlíti ugyanakkor azt is, hogy a G20-országok között vannak olyanok, amely másként látják a konfliktust és az azzal kapcsolatos szankciókat.

A szöveg reagál arra, hogy az orosz vezetők megszólalásaiban vissza-visszatér a nukleáris fegyverek bevetésének lehetősége. A csúcsértekezlet résztvevői ezt erőteljesebb stílusban utasítják el, mint amire a nyugati szakértők és tisztviselők számítottak. Ez a Financial Times szerint arra utal, hogy a nyugati szövetségi rendszeren kívüli országok vezetésében is erősödik az aggodalom az orosz invázióval és annak szélesebb körű következményeivel kapcsolatban.

Ráncolja a homlokát Kína első embere

Hszi Csin-ping, Kína államfője egyben orosz kollégája, Vlagyimir Putyin legfontosabb globális szövetségese azt mondta felszólalásában, hogy a leghatározottabban el kell utasítani az élelmiszer- és az energiaügyek politikai kezelését, illetve azt, hogy ezeket a javakat fegyverként használják. Ez volt részéről a leghatározottabb kiállás a háborúval szemben.

Hszi szerint az élelmiszer- és energiaválságot a szállítási láncok megszakadása okozta, majd hozzátette, hogy az egyoldalú gazdasági szankciókat meg kell szüntetni. A nyugati államok tarják magukat ahhoz hogy az orosz invázió okozta az ukrajnai gabonaexport megszakadását, miközben Moszkva szerint a nyugati korlátozások akadályozzák a teherhajók tevékenységét.

India bedobta magát

Putyin úgy döntött, hogy nem vesz részt a G20-csúcson, Szergej Lavrov külügyminisztert küldte maga helyett, aki az első napon már el is utazott az indonéz fővárosból. A nyugati vezetők nyitóbeszédeikben arra szólították fel kollégáikat, hogy ítéljék el az orosz agressziót, növelve a nyomást Moszkván a háború befejezése érdekében.

A brit üzleti lap sajtómunkásai úgy tudják, hogy az indiai diplomaták kiemelkedő közvetítő szerepet játszottak a záródokumentum megfogalmazásában. A szavak, amelyek végül bekerültek a nyilatkozatba, visszahangozzák Narendra Modi, India miniszterelnöke szeptemberi megjegyzését, amit Putyinnak mondott. E szerint nincs most itt az ideje a háborúknak.

Lavrov meghallgatta Zelenszkijt

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője videón jelentkezett be a konferenciára, amikor az országában dúló háborúról, illetve annak a világ élelmiszer- és energiapiacaira gyakorolt hatásáról volt szó. A G19 országainak vezetőihez intézve szavait megismételte, hogy követeli az orosz csapatok azonnali kivonását Ukrajnából.

Lavrov a teremben volt Zelenszkij beszéde alatt, és a nyugati vezetők nem vonultak ki, az orosz külügyminiszter felszólalása idején – tudta meg a brit üzleti lap az eseményen részt vevő személyektől.