Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A G20-ak által kiadott közlemény szerint a bővülést ösztönző intézkedések helyett szigorú fiskális politikára kell váltani, hiszen a pénzügyi piacokon tarthatatlanul elbizonytalanítja a széles körű adósságválság lehetősége. A húszak ezzel elálltak legutóbb áprilisban megfogalmazott irányelveiktől, miszerint a fiskális ösztönzéseket egészen addig kell folytatni, míg a magánszféra kellőképp megerősödik.


A pénzügyminiszterek tanácsa elismerte a magas költségvetési hiánnyal küzdő országok adósságválságot kezelő lépéseit, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a konszolidációt gyorsan kell folytatni. A francia pénzügyminiszter szerint a legtöbb ország számára mostantól ez a legfontosabb feladat, s nem a növekedés ösztönzése.


Az USA pénzügyminisztere azonban aggódik, mert mint írta, az európai államok költségvetésének kiigazítása aláássa a növekedési lehetőségeket az egész világon. Geithner szerint a fiskális szigor egész addig hatástalan marad, míg nem áll helyre a piaci bizalom.


A globális bankadóról nem sikerült megállapodni, így a G20-ak pénzügyminiszterei abban maradtak, egyelőre mindenki megy a saját feje után országa hitelintézeteinek felügyeletében és adóztatásában, mindaddig, amíg biztosítja bankrendszere átláthatóságát. A G20-ak továbbra sem mondtak le arról, hogy 2012 végéig megrajzolják egy nemzetközi pénzpiaci szabályozás kereteit.