A Nyugat legnagyobb gazdaságait - az Egyesült Királyság, Kanada, Olaszország, Németország, Japán, Franciaország és az Egyesült Államok - tömörítő csoport Joe Biden amerikai elnök javaslatára a világ legnagyobb multinacionális cégeinek adózását készül szabályozni úgy, hogy egy közösen meghatározott minimumnál egyik országban se fizethessenek alacsonyabb adót.

Az adó mértékéről még vita van, egyes országok pedig más szabályokat is belevennének a megállapodásba, például hogy egy cég ott adózzon, ahol a bevételeket realizálja. Több európai ország pedig úgy alakítaná a szabályozást, hogy az alól a nagy techcégeknél kisebb haszonkulccsal dolgozó, de a nemzeti gazdaságokra óriási hatást gyakorló Amazonra is vonatkozzanak az új szabályok.

Amennyiben a G7-ek egyezségre jutnak, júliusban a G20-ak pénzügyminiszteri találkozóján további országokat is bevonhatnak a megállapodásba - olvasható a portálon.

A francia pénzügyminiszter minden társországot felszólított, hogy támogassa a javaslatot. A magyar kormány élesen elutasítja a javaslatot, de egyre több partnere áll be az adókulcs mögé.