A G7-országok klíma-, energia- és környezetvédelmi miniszterei a berlini találkozó utáni zárónyilatkozatukban több pontban is megállapodtak a fokozottabb klímavédelem és az ambiciózusabb környezetvédelem érdekében - közölte a PV Magazine.

A Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság és Egyesült Államokból álló G7 országok először kötelezték el magukat a szén energetikai használatának fokozatos megszüntetésére. A céldátum 2035 - addigra a villamos energia ipart nagyrészt szén-dioxid-mentesíteni kell.

„Ezek óriási előrelépések, és napjainkban minden eddiginél fontosabbak Oroszország Ukrajna elleni kegyetlen agressziós háborújának hátterében. A klímavédelem, a szén kivonása és a megújuló energiaforrások kiterjesztése olyan nemzeti, európai és nemzetközi energiabiztonsági kérdések, amelyeket határozottan együtt kell előmozdítanunk” – mondta a lapnak Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter.

 

Az energia- és klímaterületen a legfontosabb eredmények közé tartozik a G7-országok klímaambicióinak növekedése is, például a megújuló energiás terjeszkedési célok megerősítése és a klímacélok 2030-ig történő megvalósítása révén, valamint megkétszerezni az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozását a fejlődő országokban hozott intézkedésekhez, és több támogatást kell nyújtani a kiszolgáltatott államoknak.

A fosszilis tüzelőanyagokra az év vége után nem lesz pénz – legalábbis közvetlen nemzetközi közfinanszírozás. Ezenkívül a G7-ek miniszterei megállapodtak abban, hogy 2025-ig megszüntetik a "nem hatékony" fosszilis tüzelőanyag-támogatásokat is. A tagállamok zárónyilatkozatukban először ismerték el, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatása összeegyeztethetetlen a Párizsi Megállapodás céljaival. Emellett intézkedéseket akarnak hozni a közlekedési és ipari szektor további dekarbonizálása.

Bemutatták a hidrogén piacának felfutásáról szóló "G7 Hidrogén Akció Paktumot" is, mely a hidrogénellátási láncok fejlesztéséről, szabályozásáról és támogatásáról szól.