Egyértelműem adódik az alkalom, hogy történelmi megállapodásra jussunk a G7-ek jövő heti és a G20-ak július eleji találkozóján - mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter német kollegájával, Olaf Scholz-cal tartott közös sajtótájékoztatóján a francia-német gazdasági és pénzügyi tanács ülésén. Olaf Scholz inkább optimistának mutatkozott a megállapodást illetően, amely szerinte véget vethetne az államok közötti "katasztrofális adókonkurenciának".

Szerinte nagyon közel vagyunk egy nemzetközi megállapodáshoz, amely "a vállalatok nemzetközi adórendszerének forradalmát jelentené, tudniillik az adózási jogok valódi megosztását és egy globális minimumadót" - közölte.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) belül már évek óta folyik egy egységes, globális, társasági minimumadó kidolgozása. Az elképzelést a közelmúltban Joe Biden amerikai elnök is szorgalmazta a nemzetközi nagyvállalatok nyereségének legalább 15 százalékos megadóztatásával minden olyan országban, ahol jelentős tevékenységet folytat az adott cég.

Bruno Le Maire úgy látja, hogy az amerikai adminisztráció változása "történelmi lehetőséget teremtett, hogy csatlakozzon ahhoz az állásponthoz, amelyet Németországgal képviselünk egy igazságosabb nemzetközi adózás érdekében. Ez történelmi lehetőség, és a lehetőségeket meg kell ragadni, amikor adódnak. Ez pedig most van. Most dől el" - fogalmazott a francia miniszter.

A G7-országcsoport (Kanada, Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia) tagjai közül Franciaország és Németország egyértelműen támogatja a globális minimumadót, és úgy véli, hogy a 15 százalék jó kompromisszum lenne.

Az első lépcsőfok a jövő héten lesz a G7-ek londoni találkozóján június 4-én és 5-én - mondta Bruno Le Maire, hozzátéve, hogy már megállapodtak Olaf Scholz német, és Rishi Sunak brit pénzügyminiszterrel, hogy a G7-en egy megállapodás körvonalazódhat erről az új nemzetközi adórendszerről. Ezt követően a G20-ak július 9-én és 10-én ülnek össze Velencében, ahol folytatódhat az egyeztetés Le Maire szerint, akinek meggyőződése, hogy "lépésről lépésre sikerülhet meggyőzni a partnereinket".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten, miután találkozott Mathias Cormannal, az OECD főtitkárával azt közölte, hogy a magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne. Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter pedig az OECD-n belül folyó tárgyalások kapcsán jelezte, hogy Írország nem kívánja a 12,5 százalékos társasági adóját megemelni.