Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre volt eddig, Ukrajna pedig az ötödik, és a két ország együttesen biztosította a világ búzakészletének 14 százalékát, a kukoricának 4 százalékát, az árpának pedig 19 százalékát. 

A háború ellenére sikerült Ukrajnában elvégezni a tavaszi vetést 150 000 hektáron, de a várakozások szerint idén az eddigi mezőgazdasági területek felén, 7 millió hektáron lehet majd termelni, mely vetőterület 25-30 százalékkal kisebb, mint az elmúlt években. 

Az ukrán gazdák kukoricát, szójababot, napraforgót, kölest, hajdinát, zabot és cukorrépát is tudtak ültetni márciusban, de a napraforgó és a kukorica vetési területe is csökken idén, és csak az egyszerűbben termeszthető terményeké (például borsó, árpa, zab) növekedhet.

Orosz blokád miatt nem megy az export

Korábban havonta 6 millió tonna gabonát vittek ki Ukrajnából, most viszont már 25 millió tonna gabona halmozódott fel a háború kezdete óta, melyet a kikötők orosz blokádja és a sok helyen használhatatlanná vált vasúti infrastruktúra miatt nem lehet exportálni. 

Az odesszai kikötő is orosz blokád alatt áll, ezért Volodimir Zelenszkij az Európai Tanács elnökével folytatott tanácskozása után segítséget kért a kikötő felszabadításához.

„Ez nemcsak Ukrajnának jelent csapást. A mezőgazdasági exportjaink hiánya miatt világszerte több tucat országban van élelmiszerhiány”- mondta az ukrán elnök.

Odessza kikötője az orosz-ukrán háború előtt.

Odessza kikötője az orosz-ukrán háború előtt.
Az előrelátó országok enyhíthetik az élelmiszerválságot

 

India az elmúlt néhány évben folyamatosan növelte a búzaexportját, és 5,75 millió tonna terményt exportált tavaly, mely majdnem fedezné az orosz-ukrán háború miatt kieső búzamennyiséget. A háború hírére Kanadában, Argentínában és Dél-Afrikában is az eddiginél nagyobb területen vetettek gabonát, hogy mérsékelni lehessen a globális élelmiszerhiányt.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az uniós tagállamok idén várhatóan 298 millió tonna gabonát takaríthatnak be, és 14 százalékkal növelni tudják az exportjukat 2022 júniusáig, ezzel enyhítve az ukrán áru hiányát a piacon.  

Az ukrán gabonaexport hiánya miatt leginkább Szomáliát, Líbiát, Egyiptomot és Tunéziát fenyegeti élelmiszerhiány, hiszen ezekbe az országokba eddig a Fekete-tengeren keresztül érkezett az ukrán gabona, de ha például Indiából vagy Ausztráliából próbálnának inkább gabonához jutni, akkor az áru szállítása akár kétszer vagy háromszor is hosszabb időbe telne, addig viszont komoly kihívást jelenthet az éhezés szélén álló lakosságot élelmiszerrel ellátni.