Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legnagyobb gabonatermelői, utóbbi területeinek nagyjából 70 százaléka termőföld. Ez a 41,5 millió hektáros terület Ukrajnát a világ elsőszámú napraforgó exportőrjei közé repítette, de élmezőnyben áll a kukorica, az árpa, a repce, valamint a búza termesztésében is. Ezért ha az ukrán határ körül mozgolódó 130 - 160 ezer orosz katona megindulna, rögvest elszabadulnának a gabonaárak - írja a Világgazdaság.

Ukrajna a negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója az EU-nak, közvetlenül az Egyesült Királyság, Brazília, és az USA után. A napraforgóolaj 88 százaléka, ahogy a kukorica 50 százaléka jön innen, a repce 41, míg a méz 26 százaléka érkezik Ukrajnából.

A Politico forrása szerint ugyan az EU egyelőre nem kért vészforgatókönyvet. Más lehet a helyzet azonban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, ahol valószínűleg nem tudnák nélkülözni az ukrán gabonaféléket. Egyes szakértők szerint ugyanis, az élelmiszerhiány lehetett a legközvetlenebb kiváltója a 2011-es arab tavasz kormányellenes lázadásainak is.

Az orosz és ukrán búzaexport mennyisége nagyjából egyenértékű a teljes Európai Unióéval, a világ forgalmának 23-23 százalékát teszi ki az S&P Global becslései szerint. 

Törökország például búzamennyiségének 62 százalékát kapja az oroszoktól, 23 százalékát az ukránoktól vásárolják. Hasonló nehéz helyzetbe kerülhet Egyiptom is, aki 2020-ban gabonaszükségleteinek majdnem 85 százalékát a két országból szerezte be. Saját bevallásuk szerint fél évig tartanának ki komolyabb gond nélkül, ha az ukrán export elapadna.