Akárcsak a világ más nagyvárosai, Prága is végeláthatatlan harcot folytat a túlnépesedett galambokkal szemben, ám a Zizkov kerület vezetői úgy döntöttek véget vetnek a problémának - írta a Radio Praha.

Ahelyett, hogy lemészárolnák a madarakat, felállítják az első városi galambdúcot, amellyel alaposan átverik a világ eszes teremtményei közé nehezen sorolható galambokat.

Az ornitológusok becslése szerint a cseh fővárosban 80 ezer galamb él, főként az öregebb épületek és a bérházak környezetében, ahol ürülékükkel súlyos károkat okoznak a műemléképületekben és a műemlékekben. A tisztítás drága, ráadásul fertőző kórokozókat is hordoznak a zabolátlanul szaporodó madarak.

Jelenleg csapdákkal küzdenek a problémával, ami az állatok lemészárlásával jár, ám német példát követve úgy döntöttek, kipróbálják a galambdúcos megoldást. Ennek az a lényege, hogy városi dúcokba csábítják - étellel és vízzel - a madarakat, akik lelkesen befészkelik magukat a csapdába. Amikor költeni kezdenek, elveszik a tojásaikat, amit hamisítvánnyal pótolnak. Az utóbbira azért van szükség, mert ha galamb elveszti a tojásait, azonnal újra párosodik, és kezdi előröl a költést. Így viszont 20-25 nap telik el, mire rájön, hogy hiába ül a "tojásain".

A bölcs önkormányzati vezetők még arra is ügyeltek, hogy pályázatot írjanak ki a galambdúcok dizájnjára, amin Karolína Munková és Paulína Závacká nyert egy fából készült konstrukcióval. A galambdúc építési költségét félmillió koronára (hétmillió forint) becsülik és ősszel kezdik. Ha a kísérlet beválik, akkor a jövőben több hasonló galambátverő dúcot fognak telepíteni Prágában.