Hogyan lett Gautam Adani üzletember India és egyben Ázsia leggazdagabb embere? Hogyan segítette ebben Narendra Modi indiai miniszterelnök? Mit kell tudni az oligarchát megbuktató Hindenburg Research gazdasági elemző cégről? Miért jótékonykodott Adani? Mi köze mindennek Boris Johnsonhoz? Vannak-e magyar párhuzamok? Ezekre a kérdésre kereste a választ a Pogi Podcast legújabb adásában Pogátsa Zoltán . (Az előző podcastrészről pedig itt írtunk.)

Gautam Adani több szempontból is érdekesen indul: Gujarat államból származik, csakúgy, mint az ország aktuális miniszterelnöke, Narendra Modi. Elég szegény családba született, nem beszélt jól angolul, ami az indiai elitnél kifejezetten ritka, főleg annak fényében, hogy az ország hivatalos nyelve is az angol. Beiratkozott az egyetemre, de túl nehéznek találta, ezért otthagyta, és inkább a gyakorlati életben próbált szerencsét. Mumbai gyémántnegyedében dolgozott, majd egy import-export céget alapított, így indult üzleti pályafutása.

Bár a részletek homályosak, annyit biztosan lehet tudni, hogy Adani meggazdagodása erősen köthető Narendra Modihoz, aki Gujarat éléről került egész India élére

- mondta Pogátsa Zoltán.

Adani már akkor együttműködött Modival, mikor a politikus még csak Gujaratot irányította. Majd mellette maradt akkor is, mikor az miniszterelnöki szerepkörbe emelkedett. „Gyakorlatilag beleilleszkedett abba a csoportba, amely a piaci fundamentalizmus és a nacionalizmus keverékével kormányoz. Ebbe a csoportba sorolható például

  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök,
  • Jair Bolsonaro volt brazil államfő,
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök és
  • Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő is.”
Gautam Adani (balra) és Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök 2023 januárjában, miután az Adani csoport felvásárolta Haifa kikötőjét.
Gautam Adani (balra) és Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök 2023 januárjában, miután az Adani csoport felvásárolta Haifa kikötőjét.
Kép: Reuters

Látványos bukás nyomában kritikus kérdések

Gautam Adani és az Adani csoport bukása a Hindenburg Research gazdasági elemző cég munkásságának köszönhető. A Hindenburg elsősorban a vállalati manipulációkat, szabálytalanságokat igyekszik feltárni, és ezeken mindjárt szép pénzt is keresni.

Ez a cég illette a komoly vádakkal az Adani-cégeket, miszerint túlzottan eladósodtak a részvényesek tudta nélkül, valamint adóparadicsomokat vesznek igénybe, a nemzetközi szabályozás szerint nem teljesen legális módon. A Reuters szerint Gautam Adani azt válaszolta, hogy cégei tökéletesen megfelelnek a helyi szabályoknak, ezzel mintegy elismerve a vádakat. Ezt követően az Adani csoport részvényárfolyama erre zuhanni kezdett.

„Jelenleg az egész Modi-féle gujarati modell kockán forog. A fő kérdés itt, hogy valóban szükség van-e oligarchákra a felzárkózáshoz vagy más piaci szereplőkkel is megvalósítható lenne ez” – mondta Pogátsa Zoltán.