Az európai földgázárak tovább csökkenve egyhetes mélypontra süllyedtek azt követően, hogy Oroszország tovább növeli gázexportját Európába annak megfelelően, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz államfő megígérte október végén - derül ki a Bloomberg jelentéséből. A bencsmarknak tartott holland határidős jegyzés  szerda reggel 7,7 százalékkal, 67 euróra csökkent megawattóránként Amszterdamban.

Ezt megelőzően mind a Lengyelországon, mint az Ukrajnán át érkező gáz mennyisége tovább araszolt felfelé. A Gazprom orosz állami gázmonopólium lekötött bizonyos kapacitásokat az ukrán-szlovák határon, hogy teljesítse hosszú távú gázszállítási kötelezettségeit - mondta Szerhij Makogon, az ukrán gázszállítási rendszer vezetője. Eközben az orosz gáz legnagyobb németországi fogadóállomásán Mallnow-ban is nő az érkező energiahordozó mennyisége.

Putyin ígérete szerint novemberben feltöltik az európai gáztárolókat, miután befejezik a hazai tárolási kampányt november elején. A kereskedők az oroszok minden rezdülését figyelik, mert a kínálat növekedése azonnal elmozdítja az elmúlt időszak gázhiánya miatt az egekbe emelkedett gázárat. A szakértők szerint az orosz fél attól függően fog szállítani, hogyan alakul az északi áramlat 2 gázvezeték üzembe állításának engedélyezése.