Igaz ugyan, hogy az európai fogyasztók energiaszámlái magasabbak lesznek idén télen az elmúlt években megszokottnál, ám a kontinens a várakozások szerint megússza az első olyan fűtési szezont, amikor csak kevéssé számíthat az orosz földgázszállításokra. Más a helyzet a világ szegényebb részével - írja a Bloomberg.

Úgy tűnik, az orosz-európai vita igazi vesztesei az Európán kívüli világ országai, amelyek korábban abból a folyékony állapotban szállított (LNG) földgázból részesednek, amit idén Európába hajózik. A következmények várhatóan nem maradnak el: több lesz az áramszünet, üzemek maradhatnak áramellátás nélkül és mindez növelni fogja a társadalmi elégedetlenséget.

Európa energiabiztonságának biztosítása energiaszegénységet okoz, a feltörekvő országokban - mondja Saul Kavonic, a Credit Suisse Group AG. - Európa bármilyen sokat is kell fizetnie, elszívja a gázt a világ más térségei elől.

Egyelőre nem gond

Az egymást követő áramszünetek és politikai felfordulás után a hidegebb idő és az erős esőzések enyhítették az energiaválságot Pakisztánban, Indiában, Bangladesben és a Fülöp-szigeteken, ám ez átmeneti könnyebbséget. A Dél-Afrikában azonban hűvösebb idő várható - rosszabb, mint amihez a londoniak hozzászokhattak -, miközben nem tudtak hosszú távú gázszállítási szerződéseket kötni.

Az erős dollár tovább bonyolítja a helyzetet, ami egyes országokat arra kényszerít, hogy döntsenek: energiahordozót vesznek vagy törlesztik az államadósságukat. Ez a dilemma aztán az államcsőd felé taszíthat egyes országokat.