A bizottsági ülést szerintük azért kell elnapolni, mert „a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében”.

Ezenkívül szeretnék, ha az Európai Bizottság megállapítaná, megfelel-e a szerződés az európai energiaügyi szabályoknak. Ukrajna „meglepődött és csalódott” Magyarország döntése miatt, ami szerintük gazdaságilag megalapozatlan, viszont „a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született.

Álláspontjuk szerint az új szerződés nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek sem - olvasható a portálon.

Szájjártó Péter hétfőn jelentette be, hogy aláírták az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát.