Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezeték Azerbajdzsánból szállítana földgázt a délkelet-európai országokba. A régió vezetői új energiaszállítási útvonalakat keresnek, hogy csökkentsék kiszolgáltatottságukat az orosz földgáztól - számolt be az Euronews.

Egy sikeres kísérlet történt arra, hogy csökkentsük az orosz gáztól való függőségünket, és új szolgáltatót találjunk Azerbajdzsánban. Ez azt jelenti, hogy az egész kontinens függősége az orosz gáztól enyhülni fog - mondta Sztevo Pendarovszki, Észak-Macedónia elnöke.

Az energiaválságban a közös nehézség tárgyalóasztalhoz ültetett két olyan államot, Bulgáriát és Észak-Macedóniát, amelyek az utóbbi időben történelmi vitáik miatt nem voltak jó viszonyban egymással. A szófiai tanácskozáson a két ország félretette nézeteltéréseit, a két államfő arról a lehetőségről egyeztetett, hogy Bulgária villamosenergia-többletéből Észak-Macedónia számára exportál, ha ott áramhiány lépne fel.

Lényegében ez volt az elmúlt két és fél évben az első alkalom, hogy Bulgária pozitív jelzéseket küld számunkra. Belementek abba, hogy szakértőkből közös munkacsoportot állítsunk fel, amely megtalálja a módját, hogy az Európai Bizottság szabályait is betartva tudjunk megoldásokat találni, például úgy, hogy az áramfelesleget meg tudjuk vásárolni. A bolgár többlet tehát nem a világpiacra menne, hanem hozzánk. Nehéz ügy ez, mert a kereskedelemnek az uniós joggal összhangban kell zajlania - mondta Pendarovszki.