Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini német napilap, a Tagesspiegel szakértői háttérelemzői szerint kútba eshet  a német kormány azon törekvése, hogy az őszi, nagyobb gázmennyiséget fogyasztó időszak kezdetére bármi eredménye is legyen annak, hogy öt hónapja Robert Habeck gazdasági miniszter a közel-keleti arab emírségben, Katarban járt

A miniszter márciusi utazásának fő célja éppen az volt, hogy a német gazdaság számára lng-t szerezzen. A lap szerint ilyen szerződéseket annak ellenére nem kötöttek még német és katari cégek, hogy az idő fogy, és minden alternatíva, ami az orosz gáz helyébe léphet napról-napra felértékelődik. A problémát leginkább az okozhatja, hogy Katar hosszú távú szerződéseket akar, leginkább 20 évre megkötött szállítási elképzelései vannak, míg Németország a katari földgázt csupán az átmeneti állapot áthidalásához, legfeljebb néhány évre venné igénybe.  

A katari cégek ezért egyelőre nem adtak elfogadható ajánlatot - írja cikkében a Tagrsspiegel Background.

Pedig Németország nagyon készül a korábbiaknál nagyságrendekkel több lng fogadására: alig egy hónapja az Uniper jelentette be, hogy télre elkészül azzal az átfejtő terminállal, amely teljes kapacitáson 7,5 milliárd köbméternyit, azaz az éves német földgázigény mintegy 8,5 százalékát képes lenne átfejteni.