Németország Hollandiával együtt "magas árú szigetet" képez Európában az áramellátásban. A kimaradó szállításokkal szembeni sebezhetőség szempontjából pedig Németország, valamint Olaszország számít különösen sérülékenynek.

Mindkét tényező komolyan veszélyezteti egy adott ország versenyképességét ipari telephelyként és ezért erősen csorbítja Németország vonzerejét a magas energiafogyasztású iparágaknál - vélik a ZEW kutatói.

A Family Business Foundation megbízásából végzett elemzésében a ZEW 21 iparosodott ország energiaellátását vizsgálta abból a szempontból, hogy a nemzetgazdaság teljesítményét mennyire viseli meg az áremelkedés és az ellátási szűk keresztmetszet. Az intézet szakemberei 16 uniós tagállamot, valamint az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Svájcot hasonlították össze.

A tanulmány szerint a három nagy, nem európai gazdaság ellátásbiztonsága egyáltalán nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt. Az ottani áremelkedés eddig "mérsékelt volt, vagy egyáltalán nem történt meg" - írta az MTI.

Az európai országok túlnyomó többsége kevésbé van kitéve az energiaellátás kimaradásának, mint Németország, az orosz gázellátástól való magas kitettsége miatt. Ausztria azonban, - mivel gázfelhasználásának 80 százalékát fedezi orosz forrásból -, még Németországnál is sebezhetőbb.

Az energiaválság áram- és gázárhatásai jórészt az európai helyszínekre korlátozódnak - véli a tanulmány szerzője, Friedrich Heinemann. Európán belül szembetűnő különbségek tapasztalhatók. Miközben Németország – Hollandiával együtt – egyre inkább magas árú szigetté válik, Franciaországban és Svájcban viszont nem emelkedtek jelentősen a áramárak.

A gázellátás korlátozása esetén a legnagyobb károkat a fémfeldolgozó, a vegyipari és a papírágazat szenvedné el. Az elsődleges termékek és alapanyagok hiánya miatt azonban a ZEW szerint más ágazatokban sem lehet kizárni jelentős károkat.

A tengerentúli versenytársaknak nincs ilyen problémájuk - összegezte Rainer Kirchdörfer, az alapítvány elnöke. Az európai versenytársak pedig az alacsonyabb energiahordozó-fogyasztásuknak köszönhetően gyorsabban át tudnak állni más beszerzési forrásokra.

Az ország gazdaság- és energiapolitikájának ezért választ kell találnia arra a kérdésre, hogyan lehet fenntartani Németország versenyképességét az energiaigényes vállalatok számára - foglalja össze a felmérés végkövetkeztetését a ZEW tanulmánya.