Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A norvég olaj- és gázipari hivatal adatai szerint az ország gázkivitele a következő 3 évben 2-3 százalékkal csökken, 2021-ben vagy 2022-ben azonban már ismét a tavalyi, vagy azt meghaladó szinten lesz - idézi az MTI.

A Norvégia kontinentális talapzatán tavaly kibányászott kőolaj mennyisége 580 millió hordó volt, mintegy 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. E csökkenés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a Barents-tengeren több hónapon állt a Goliat nevű olajfúrótorony termelése.

A norvég hivatal azzal számol, hogy idén és jövőre tovább csökken az olajtermelés, majd 2020-tól jelentősen nő az új lelőhelyek termelésbe állításával. Norvég szakértők számításai szerint Norvégia olajtermelése 2020-ban 630 millió hordó, 2022-ben pedig már 700 millió hordó lesz.

Norvégia egyebek között kőolaj- és földgázkészletének köszönheti gazdagságát. Az olaj- és gázkitermelésből származó állami bevételekből képzett norvég olajalap vagyona meghaladja az ezermilliárd dollárt. A norvég olajalap a legnagyobb szuverén befektetési alapkezelő a világon. (Norvégiában taroltak az elektromos autók)