Az építési munkák "a legközelebbi napokban" indulnak a Balti-tenger lengyel és dán partjain - jelentette be Duda. Közölte: a lengyel gázvezetékrendszert üzemeltető Gaz-system az olasz Saipem céget választotta meg a projekt Balti-tenger alatti részének kivitelezőjeként.

A Saipem hétfői közleménye szerint a vonatkozó szerződés 280 millió euróra szól, ennek keretében mintegy 275 kilométer hosszú, a tenger felszíne alatt 4-57 mélységben telepítendő csővezeték létesül.

Duda hangsúlyozta a beruházás jelentőségét abban, hogy Lengyelország függetlenné váljon az oroszországi gázszállításoktól. Felidézte: ennek a folyamatnak másik eleme a 2015-ben a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett üzembe helyezett, cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő 2023-ra tervezett bővítése, mely révén a gázterminál kapacitása évi 17,5 milliárd köbmétert tesz majd ki.

Az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba eljuttató Baltic Pipe üzembe helyezését 2022. október 1-jére tervezik - erősítette meg a lengyel elnök.

A projekt gázvezeték-összekötőkön keresztül a Három Tenger kezdeményezés országainak, valamint Ukrajna gázellátását is lehetővé teszi - tette hozzá Andrzej Duda.