Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel Gaz-System a brit Saipem olasz leányvállalatát választotta a tengermelléki Baltic Pipe gázvezeték Dánia és Lengyelország közötti részének építésére. Ezt azzal magyarázták, mert versenyképes, több szakaszra bontható eljárást javasoltak az ajánlattevő tárgyalásokon - adta hírül a Rzeczpospolita.

A lengyel cég arról nem adott információt, hogy a Saipemen kívül még mely vállalatok igyekeztek elnyerni a 280 millió eurós szerződést. Ez pedig kulcskérdés, mert az olasz kivitelező a lengyel piacon nem a legjobb hírnévnek örvend. Már épített egy lng (liquefied natural gas - cseppfolyós földgáz)) terminált Swinoujsciében, amelyet 2014-ben kellett volna átadnia, de egy vita miatt csak 2015 őszén adták át, és végül 1,1 milliárd zlotyval került többe az eredetileg tervezettnél.

Akkor olyan hangokat lehetett hallani Lengyelországban, hogy az olaszok szándékosan késtek a munkával az orosz Gazprom hatására, amely nem örül, hogy a lengyelek mindenféle módon igyekeznek leválni az orosz gázellátásról. A Saipem legnagyobb részvényese az olasz Eni, illetve 1969 óta a Szovjetunió, majd Oroszország. A legtöbb gázvezetéket a Gazpromnak építették, két évtizede az oroszok stratégiai partnerei.

Az olaszok a szerződés megszerzését a "gázvezetékrendszerek építésében szerzett gazdag tapasztalataiknak" tulajdonítják. Tény, hogy van tapasztalatuk, nagyhatalomnak számítanak a tengermelléki gázvezeték rendszerek lefektetésében a parton és a tengeren, illetve a víz alatti javításokban. A cég 32 ezer embert alkalmaz több mint 70 országban. A Baltic Pipe-nak 2022-ben kész kell lennie, mert akkor jár le a hosszú távú orosz-lengyel gázszerződés, amelyet Varsó nem akar meghosszabbítani.