Románia kormánya április 1-je után megpróbálja kordában tartani az energiaárakat: egy éven át, 2023. február 28-ig a havi 100 kWh-nál kevesebb áramot használó háztartások 68 banival fizetik majd az egységnyi elektromos energiát, míg 100 és 300 kWh között 80 bani lesz a tarifa - írja a Maszol. A gáz esetében 310 lej/MWh-s szinten húzta meg az árplafont a Ciucă-kabinet.

A gáz tekintetében két gyenge pontja van az intézkedésnek. Az első az, hogy kizárólag azon háztartásokra vonatkozik, melyek évi 1200 köbméternél kevesebb gázt használnak. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a 2021/2022-es fűtési szezonra a kompenzáció feltételeként megszabott 1500 köbméter, márpedig egy év alatt számottevően több a fogyasztás, mint öt hónap alatt, főleg, hogy a fűtési szezon nem november 1-én kezdődik és nem április 1-én ér véget.

Tavaly először 1000 köbméteres fogyasztási határt állapított meg a kormány, csak azt követően növelték meg 50 százalékkal, hogy rájöttek, rengeteg lakossági fogyasztó esetén irreálisan alacsony az érték.

B. nem villában, hanem egy kétszobás kolozsvári tömbházlakásban él, azonban, ahogy most kinéz, nem esik majd az új árszabályozási jogszabály hatálya alá. December és január folyamán 565 köbméter földgázt használtak el, s mivel nem voltak jogosultak kompenzációra, fizettek is érte 1755 lejt (130 ezer forint).

Hogy a fennmaradó 10 hónapban 635 köbméterre szorítsák le a fogyasztást, teljességgel lehetetlen, hacsak nem ücsörögnek majd jéghideg lakásban. Hasonló a helyzet sok tízezer erdélyi lakossági fogyasztó esetében.

A másik problémát az árplafon szintje jelenti. A 310 lej/MWh lényegesen magasabb a jelenleg érvényben levő tarifák átlagánál, B.-ék például, egyelőre 220 lej/MWh-t fizetnek a gázért. Az ANRE adatai szerint novemberben és decemberben a lakossági fogyasztók mintegy két százalékának számláztak volna a 370 lej/MWh-s árplafonnál magasabb tarifával. Februárban 310 lejre csökkent a megengedett maximális ár. Ekkor a lakossági fogyasztók 10-20 százaléka profitált az árplafonból, a többieknek semmit sem jelentett, mivel annál alacsonyabb tarifával számlázták nekik a gázt.