Felszínre kerültek az Európai Unió vezetői közötti ellentétek a pénteki gázársapkáról folyó egyeztetés során – írja a Reuters. A többség egyetértett abban, hogy szükség van erre a lépésre, a részletek kapcsán azonban nem sikerült dűlőre jutni. Egyesek úgy vélekedtek, hogy a korlátozásnak minden gáztranzakcióra vonatkoznia kellene, míg mások szerint csak az energiaszektorra.

Németország, Dánia és Hollandia a gázársapka bevezetése ellen szólalt fel, attól tartva, hogy így nehezen szereznék be a gazdaságuk számára szükséges mennyiségű gázt, és attól is elzárkóztak, hogy a fogyasztás csökkentését ösztönző intézkedésekkel hozakodjanak elő.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hevesen kritizálta a német kormányt, amiért 200 milliárd euróval segítik a fogyasztókat és a cégeket az energiaárak emelkedése miatt.

A német önzőséget most fel kellene tenni egy jó magas polcra

- mondta Morawiecki, hangsúlyozva, hogy míg a tehetősebb országokban van keret a lakosság és a vállalatok megvédésére az energiaválságtól, sok államnak ez nem fér bele.

Paolo Gentiloni uniós gazdasági biztos igyekezett csitítani a háborgó feleket: "egy dolgot nem engedhetünk meg magunknak a jelenlegi geopolitikai helyzetben, a megosztottságot az európai országok között."

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel elmondta, nem is számított arra, hogy már pénteken döntés születik ebben a kérdésben, de abban bízott, a következő, október 20-21-én zajló ülésre már előkészíthetnek egy megállapodást az uniós vezetők.