Az Európai Bizottság a honlapján közzétett és a tagállamokkal megosztott dokumentumban azt írta, hogy a rendeletben felvázolt fizetési mechanizmus ellentétes lenne az Oroszországgal szemben bevezetett európai szankciókkal, megerősítve azt az előzetes értékelést, hogy a Vlagyimir Putyin által követelt eljárás a fizetési folyamat teljes ellenőrzését Moszkva kezébe adná. Így lényegében az orosz államadósság finanszírozására lehetne használni a kifizetéseket, a bankok szankciói, de az orosz devizahozzáférés korlátozás is kijátszható.

Az iránymutatás azonban azt is leszögezi, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által hozott rendelet nem zárja ki automatikusan, hogy a vállalatok továbbra is euróban fizethessenek, és azt mondja, hogy a mentességek köre még nem világos. A bizottság azt tanácsolta, hogy kérjenek megerősítést Moszkvától, hogy ez lehetséges. 

„G7-es partnereinkkel világosan kifejeztük álláspontunkat: az elfogadott szerződéseket be kell tartani. A vonatkozó szerződések 97%-a kifejezetten euróban vagy dollárban történő fizetést ír elő. Az ilyen szerződésekkel rendelkező vállalatok nem engedhetnek az orosz követeléseknek” – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

A tét nagy: Putyin március 31-én közölte, hogy ha nem rubelben történik a fizetés, akkor leállítják a gázexportot. Európa nagymértékben függ az orosz gáztól az otthonok fűtése és az ipar energiaellátás tekintetében. A kontinens 40 százalékban szerez be orosz gázt, de egyes tagállamok, mint Magyarország, bőven efölött importálnak. 

Az Európai Bizottság iránymutatásának megjelenése után az irányadó gázárak 4 százalékot estek.

Magyarország az egyetlen EU-tagállam, amely jelezte, hogy kész az orosz játékszabályok szerint fizetni a földgázért. A rendelet új fizetési eljárást vezet be, amelynek értelmében az euró vagy dollár befizetése a szállító számlájára már nem minősül a szerződéses kötelezettségek teljesítésének. Ehelyett a vevőknek két bankszámlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, egyet devizában, egyet pedig rubelben. Az uniós vállalatok által kapott eurót vagy dollárt át kell váltani rubelre, és a vevők csak akkor tekinthetők úgy, hogy teljesítették szerződéses kötelezettségeiket, ha az átváltás megtörtént.

„Mivel a konverziós folyamat meghatározatlan ideig tarthat, és ezalatt a deviza teljes egészében az orosz hatóságok, köztük a központi bank kezében van, akár az uniós vállalatok által nyújtott kölcsönnek is tekinthető” – áll a pénteken közzétett kérdés-felelet dokumentumban. Vagyis Brüsszel szerint nem szabad ezt az utat választani, mert az segíti a szankciók kijátszását a Bloomberg szerint.

A vállalatok átutalhatnak a Gazprombanknak, és egyértelműen kijelenthetik, hogy a rendelet elfogadása előtti szerződéseknek megfelelően euróban vagy dollárban történő kifizetéssel teljesítettnek tekintik kötelezettségeiket – ismertette tanácsait az Európai Bizottság.