Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban a gazdasági hangulatindex, az ESI (Economic Sentiment Indicator) az előző havihoz képest 1,1 ponttal 112,7 pontra, kilenc havi mélypontra csökkent az euróövezetben a várt növekedés, 114,5 pont helyett. Az Európai Unió 27 tagállamában szintén csökkent az ESI, 1,4 ponttal 111,6 pontra.

Az elért értékek azonban a csökkenés ellenére is a hosszú távú átlagot tekintve magasnak számítanak mindkét régióban - írta az MTI.

Januárban a foglalkoztatási várakozások indexe, az EEI (Employment Expectations Indicator) is csökkent mindkét régióban, már sorban a második hónapja. Az euróövezetben az EEI 0,2 ponttal 113,3 pontra, az EU-ban 0,5 ponttal 113,1 pontra csökkent.

A gazdasági hangulatindex csökkenése elsősorban a szolgáltatóipari és építőipari ágazati mutatók romlására vezethető vissza, jóval kevésbé a feldolgozóipari és a fogyasztói hangulatéra. A kiskereskedelemben azonban javult a hangulat.

A legnagyobb nemzetgazdaságok közül a németországi ESI 0,8 ponttal nőtt, a spanyol 0,6 ponttal nőtt, az olasz 6,1 ponttal csökkent, a lengyel 4,2 ponttal csökkent, a francia 2,8 ponttal csökkent, a holland 1,3 ponttal csökkent.