Januárban szezonális és naptári kiigazítással 0,8 százalékkal csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a decemberi 0,8 százalékos havi növekedés után. Elemzők 0,5 százalékos havi növekedést vártak januárra - áll a jelentésben.

Az egy évvel korábbihoz képest januárban 3,3 százalékkal csökkent naptárhatással kiigazított ipari kibocsátás Németországban a decemberi 2,7 százalékos éves csökkenés után.

Az ipari termelés januári csökkenése elsősorban a termelőeszköz-gyártás csökkenésére vezethető vissza, ami 2,5 százalékkal maradt el az előző havitól. Az alapanyagok termelése 0,7 százalékkal csökkent januárban, az energiatermelés viszont 3,6 százalékkal nőtt, a fogyasztási cikkek termelése pedig 1,5 százalékkal emelkedett.

Szakértők már régen figyelmeztettek, hogy a német gazdaság nehéz helyzetbe kerülhet, melyet tetézhet csak az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump által belengetett új kereskedelmi háború Európával. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Németország lassulása a magyar gazdaságba is begyűrűzhet a gazdaságok összefonódottsága miatt.