Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gáz- és villamosenergia-árak legalább 2023-ig magasak és változékonyak maradnak. A tavaly őszi kilátásokhoz képest a helyzet romlott - ez a tételmondata az uniós energiaárakról szóló, kedden közzéteendő dokumentumtervezetnek, amelyet a Guardian megszerzett a publikálás előtt. A jóslat nem meglepő, már hétfőn rekordszintre emelkedtek az európai gázárak.

A világ többi részével együtt az EU már hónapok óta küzd az energiaárak emelkedésével, de Oroszország ukrajnai inváziója csak még kiszolgáltatottabbá tette a kontinenst, amelynek földgázigényét 40 százalékban az orosz gáztranzit fedezi. Brüsszelben most aktívan keresnek megoldást a problémára, miközben az elmúlt több mint 15 éve változatlan volt az orosz arány az importmixben.

Az uniós dokumentum azt is megerősíti, hogy az EU versenyhatóságai vizsgálatot folytat az orosz állami Gazprom energetikai vállalat ellen "szokatlan üzleti magatartása" miatt. Az orosz cég uniós tárolólétesítményei csak 16 százalékban vannak tele, míg a nem Gazprom-tárolók 44 százalékban, ami felveti a gyanút, hogy a Kreml geopolitikai eszközként használja a gázt.

"Az Európai Bizottság jelenleg kiemelt feladatként vizsgálja a Gazprom lehetséges versenyellenes kereskedelmi magatartására vonatkozó valamennyi állítást, és további információkat gyűjt az érintett piaci szereplőktől" - írják a dokumentumban.

A múlt heti tervezet nem tesz megjegyzést az uniós szankciók kiterjesztéséről, pedig az Egyesült Államok nyomást helyez az EU-ra, hogy tegye tiltólistára az orosz olajimportot. Vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington "nagyon aktív tárgyalásokat folytat" az európai szövetségesekkel az orosz olajtilalomról.

Az uniós dokumentumban az Európai Bizottság egy sor ajánlást tesz, többek között felszólítja a tagállamokat, hogy gyorsan állapodjanak meg az EU energiahatékonysági jogszabályairól, amely a becslések szerint 2025-ig 17 milliárd köbméternyi energiamegtakarítást eredményezne. Az Európai Bizottság emellett több uniós forrást szeretne az új napenergia-technológiák számára, a tagállamokat pedig arra ösztönzi, hogy az EU szén-dioxid-kereskedelmi rendszeréből származó bevételeket használják fel a megújuló energiára való átállás finanszírozására - írja a Guardian.

Az EU cseppfolyósított földgázimportja januárban megközelítette a 10 milliárd köbmétert, ami minden idők legmagasabb havi szintje, mivel az államszövetség az orosz gáz alternatíváit kereste Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni támadása előtt is. A bizottság azt mondja, hogy tárgyalásokat tervez más nagy lng-vásárlókkal, nevezetesen Kínával, Japánnal, Dél-Koreával és Indiával, "annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a konfliktusos piaci gyakorlatot, amely mindenki számára megemeli az energiaellátás árát".

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen különben azt mondta, hogy az EU további szankciókat tartalmazó csomagon dolgozik Oroszországgal szemben, válaszul "a Kreml civilekkel szembeni támadásaira". Nem részletezte, hogy milyen új szankciókat vethetnek ki, de arról beszélt, hogy az EU-nak "meg kell szabadulnia az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségétől".

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány az ukrajnai konfliktus kapcsán rendszeresen azzal érvel, hogy az fenyegeti az európai gázellátást, Magyarországon pedig a rezsicsökkentést. A budapesti vezetés szerint az orosz gáz és Paks II. nélkül ezek fenntarthatatlanok, miközben az ukrajnai válság miatt a piacok eleve attól tartanak, hogy Moszkva lekapcsolja a földgázszállítmányokat. Ehhez képest február elején a magyar kormány több gázra próbált szerződést kötni Vlagyimir Putyinnal.

Az orosz-ukrán háború helyzetéről, a szankciók következményeiről szóló folyamatos tudósításunkat ide kattintva olvashatja.