Európának az energiarendszerén belül minden kart meg kell húznia a rendszerben, ha nem kap orosz gázt, viszont szeretné, hogy égve maradjon a lámpa – mutat rá a Wood MacKenzie a Világgazdaság szerint. 

A brit tanácsadó cég szerint az Európai Unió országainak föld alatti tárolóiban lévő gáz hatheti felhasználásra lehet elég az Oroszországból érkező import leállása esetén. A szélsőséges helyzet akkor állhat elő, ha a Nyugat úgy dönt, hogy blokkolja az oroszországi gázszállítást. A gond nem is az - a tavasz közeledtével -, hogy az európai háztartások fűtés nélkül maradnának: a megcsappant gázkészletet a nyáron már nem lehetne újraépíteni a Wood Mackenzie szakértői szerint.

Szerintük ezzel Európa ekkor olyan katasztrofális helyzetbe kerülne, amelyben nulla közeli gázkészlettel indítaná a következő telet. Az elemzők azt állítják, az európai kormányok nem fogadhatják el lehetőségként az orosz import blokkolását, még Ukrajna teljes körű inváziója esetén sem, mert nincs elég alternatív lehetőség az éves kereslet 28 százalékának kielégítésére.

A Wood Mackenzie úgy számol, hogy a következő hónapokban a januári mélyponthoz képest 20 százalékkal több orosz gáz érkezik Európába, összhangban egyébként a 2021 végén lefoglalt kapacitással. Ez elég lehet ahhoz, hogy a következő télre is legyen megfelelő mennyiségű földgáz.

Ha nincs orosz gáz, akkor a régi atom- és szénerőműveket is magas kapacitáson kell futtatni. Maximalizálni kell a belföldi gáztermelést (e téren főleg Norvégiának és Hollandiának vannak tartalékai), növelnie a vezetékes importot Algériából és Azerbajdzsánból, végül rábeszélnie az ázsiai vásárlókat, hogy ne vásárolják el az LNG-t az európaiak elől, inkább váltsanak a szénre - írja szemléjében a portál.

Oroszországnak is sok vesztenivalója van: megbízhatatlan kereskedőnek tekintik majd a piacon, de az Északi Áramlat 2. is teljesen bebukhat. Ha pedig Európa úgy dönt, hogy lemond az orosz gázról, az jel lesz az amerikai, katari és más LNG-exportőröknek.

A Gazprom januárban 41,3 százalékkal (8 milliárd köbméterrel) 11,4 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba történő gázkivitelét. Eközben az LNG-terminálokról rekordmennyiségű, 11,45 milliárd köbméter gáz jutott az európai gázhálózatba.