Európában már 7 százalékra esett az orosz gázexport részaránya a korábbi 40 százalékról. Az Európai Unióba tartó gázvezetékek közül már tavasz vége óta nem működik a Jamal német-lengyel betáplálású hálózat, az Északi Áramlatot auguszutsban állította le a Gazprom, majd a vezeték fel is robbant egy szabotázsakcióban. Így mostanra orosz gáz csak csökkentett szinten Ukrajnán keresztül jön, valamint Magyarországra teljesen kapacitáson exportálnak az oroszok a Török Áramlaton keresztül.

Azonban az Európai Unióban egy gázársapkát vezethetnek be, amely miatt egyre nagyobb az Európai Bizottságon a nyomás. A lépés ugyan elsősorban a holland gáztőzsdén vezetne be egy árszabályozási mechanizmust, ahol már főleg az LNG-szállítmányok a meghatározók.

A Gazprom az exportleállításával fenyeget

Ezzel együtt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója vasárnap azt mondta, hogy az orosz gázexport árának korlátozására vonatkozó tervek a szállítások leállítását eredményeznék, megismételve Vlagyimir Putyin elnök hasonló fenyegetését.

„Egy ilyen egyoldalú döntés természetesen a meglévő szerződések megsértését jelenti, ami a szállítások leállításához vezetne” – mondta Miller az állami televízióban a Reuters szerint. 

Az Oroszországból - Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajexportőréből és a világ első számú földgázexportőréből - érkező szállítások leállítása felborítaná a globális energiapiacokat, és a világgazdaságot még magasabb energiaárakkal kellene szembenéznie.

Európában a gázellátás leállítása már lényegében csak Magyarország ellátási útvonalának leállítását jelentené. Korábban viszont épp az Orbán Viktor vezette magyar kormány egyezett meg a Gazprommal, hogy több földgázt exportálnak a Török Áramlaton keresztül.