Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Török Áramlat az orosz gáz egyik legfontosabb szállítási útvonala Európa irányába. A vezeték kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter, amelynek fele a törökökhöz fut be, a másik fele viszont a balkáni és kelet-európai régiót látja el. Tavaly szeptember óta Magyarországra is ebből az irányból érkezik az orosz gázimport jelentős része, miután a két ország megállapodása értelmében ezzel az útvonallal váltották ki a korábbi ukrán tranzit nagy részét (ebből akkor komoly vita is kerekedett a magyar és az ukrán kormány között) - írja a g7.hu.

A háború kirobbanása óta az összes Magyarországra érkező gáz több mint harmada jött Szerbia felől. Ez az a mennyiség, amely a Török Áramlat karbantartásával most egy hétre kiesik, hiszen a Fekete-tenger alatt futó vezetéken szállított gáz végső soron Kiskundorozsmánál lépte át a szerb-magyar határt. Ugyan ehhez hasonló mennyiséget az elmúlt hónapokban csak Ausztria felől importáltunk.

A Török Áramlat európai szinten is fontos útvonal, a teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. Ennek kiesése önmagában is jelentős, ám a Gazprom bejelentése alig pár nappal azt követően érkezett, hogy az Európába szállított orosz gáz mennyisége bezuhant az ennél is nagyobb forgalmat bonyolító Északi Áramlaton.