Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergej Kuprijanov azt mondta, hogy szeptember elején 4 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt töltöttek a tározókba, mint tavaly ilyenkor. A terv 6 milliárd volt. Csak augusztusban 800 millió köbméterrel maradtak el a tervezett mennyiségnél.

Az orosz állami energetikai cég szóvivője hozzátette, hogy az Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország és Németország területén áthaladó Jamal-Európa elnevezésű gázvezeték javítását befejezték, így az európai exportra szánt földgázmennyiség egy részét azon keresztül továbbítják.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn az Eustream nevű szlovák gázcég adataira hivatkozva azt jelentette, hogy a Gazprom megkezdte a Szlovákián keresztül továbbított földgáz mennyiségének csökkentését.

Az Ukrajnán és Szlovákián átmenő, ungvári folyosónak nevezett gázvezetéken keresztül szeptember eleje óta továbbított naponta stabilan 60 millió köbméteres mennyiség helyett hétfőn már csak 49,6 millió köbméter továbbítását jelentették be. Ez 17 százalékkal kevesebb az előző két heti átlagos mennyiségnél és az ebben a hónapban kért legnagyobb 63,25 millió köbméteres mennyiséghez képest elérheti a 21,5 százalékos csökkenést.

Korábban több uniós ország jelezte, hogy a Gazprom nem teljesíti az igényelt mennyiség leszállítását. Razvan Nicolescu, román energiaügyi tárca nélküli miniszter hétfőn tájékoztatott arról, hogy az orosz cég közlése szerint keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániának szállítandó földgáz mennyiségét. Moszkvában nem indokolták a döntést - mondta Nicolescu.

A lengyel PAP hírügynökség a Gazprom szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy az orosz állami cég csak a szerződéses minimumot tudja földgázból leszállítani Lengyelországnak, a megnövelt rendeléseket nem képes kielégíteni.

Brüsszelben Marlene Holzner, az Európai Bizottság szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a hét végén stabilizálódott Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna felől az EU-ba érkező gázszállítások mennyisége. A Lengyelország, Szlovákia és Magyarország felől Ukrajnába irányuló szállítások is visszatértek a normális szintre.

A brüsszeli tisztviselő szerint Lengyelország a hét végén kevesebb gázt kapott a Gazpromtól a kértnél, de ennek "technikai okai" voltak.