A miniszterelnök elmondta, hogy Görögország segíteni fog Bulgáriának az orosz energiaügyi döntés okozta helyzet kezelésében - közölte Kiriakosz Micotakis hivatala közleményben, de további részleteket nem ismertettek. A két ország vezetője telefonon tárgyalt egymással - írja a Reuters.

Az orosz Gazprom energiavállalat szerdán leállította a gázszállításokat Bulgáriába és Lengyelországba, mert nem rubelben fizettek a gázért – ez a Kreml eddigi legkeményebb retorziója az ukrajnai háború miatt kivetett nemzetközi szankciókra.

Az ügyhöz közel álló görög forrás a Reutersnek elmondta, hogy Athén a TurkStream gázvezeték áramlási irányának megfordításával segíthetne Szófiának, és ezt a technikát már korábban is alkalmazták. A vezeték a Fekete-tengeren, Törökországon és Bulgárián keresztül juttat orosz gázt Görögországba.

Micotakis szerint a régóta késésben lévő, Görögországot és Bulgáriát összekötő gázvezeték (IGB) építése júniusra fejeződhet be - közölte Kiril Petkov bolgár miniszterelnök. Micotakis megerősítette azt is, hogy közösen keresik a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási lehetőségeket, hogy diverzifikálják a gázszállításokat - tette hozzá Petkov.

Micotakis szerdára rendkívüli ülést hívott össze az energiaipari képviselőkkel, hogy megvitassák a Gazprom döntésének hatását Görögország gázellátására - közölte a hivatala. Görögország éves energiaszükséglete több mint 30 százalékát Oroszországtól szerzi be, a Gazpromnak a következő kifizetés májusban esedékes a hatályos, 2026-ban lejáró szerződés alapján. Athén egyelőre nem közölte, hogyan teljesíti majd a kifizetést, de azt mondták, hogy el tudnák kerülni a gázellátási problémákat még akkor is, ha Oroszország leállítja a gázszállítást.

Egy vészhelyzeti terv szerint Görögország további cseppfolyósított és vezetékes gázt kaphat Azerbajdzsánból, és négy gáztüzelésű erőművét tudná átállítani gázolajra. Átmenetileg a következő két évben a szén kitermelését is növelni tudnák.