A Gazprom kivonja a földgázt Európa egyes tárolóiból, így megakadályozva azt, hogy a téli gázellátás kiszolgálására zökkenőmentesen készülhessenek fel egyes térségek - írja egy névtelenséget kérő "tűzközeli" forrásra hivatkozva a Bloomberg.

Hiába van rekordmagasan a gáz ára, a készletek az ebben az évszakban mért gáztározói értékek évtizedes mélységében találhatók. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a múlt hét óta a Gazprom németországban lévő két tározójából (a rehdeniből, illetve a karinthiai telephelyről is) jelentős készleteket vont ki, és az innne felvett gázmennyiségek mostanra az utóbbi bő egy év legnagyobb értékéig ugrottak fel. A Gazprom a szokatlan tevékenységét eddig nem magyarázta meg.

A Bloomberg szerint a helyzet lassan akár kritikusra is fordulhat, mert ha nem sikerül gyorsan helyreállítani a kimerült készletezéseket, Európa könnyen egy téli gázellátási válságban találja magát.

Június elején Szijjártó Péter azt jelentette a Szentpétervári Nemzetközi Fórumról, hogy találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, és megkötötte a következő évek magyar gázellátásáról szóló elvi szerződést. A múlt héten pedig az energiahivatal adott ki közleményt arról, hogy a magyar piacon gyorsított ütemben halad a földgázbetárolás, és a tavaly júniusi mennyiség kétszerese már bekerült idén a földgáztárolókba.